Coșul este gol. Adăugați un produs

Nimotop 0.02% 50ml sol.perf. N1

Instrucțiuni de aplicare Nimotop soluție pentru inf. 0,2mg/ml 50ml.
Scurta descriere
Nimotop are un efect vasodilatator, neuroprotector.
Indicatii
- prevenirea și tratamentul tulburărilor neurologice ischemice cauzate de spasmul vaselor cerebrale pe fondul hemoragiei subarahnoidiene din cauza rupturii anevrismului.
Contraindicatii
- varsta pana la 18 ani;
- hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului. Cu grijămedicamentul trebuie prescris pentru bradicardie severă, hipotensiune arterială (presiune sistolica mai mică de 100 ml Hg), ischemie miocardică, insuficiență cardiacă severă, creșterea presiunii intracraniene, edem cerebral generalizat, insuficiență hepatică și renală. La pacienții cu angină instabilă sau în primele 4 săptămâni după un infarct miocardic acut, este necesară o evaluare a raportului dintre riscul potențial (scăderea perfuziei arterei coronare și ischemiei miocardice) și beneficii (îmbunătățirea perfuziei cerebrale). Medicamentul conține 23,7% vol. etanol, acest lucru trebuie luat în considerare la prescrierea celor care suferă de alcoolism cu o deteriorare a metabolismului alcoolului, femeilor însărcinate și care alăptează și pacienților cu boli hepatice, epilepsie.
Instrucțiuni Speciale
Numirea nimodipinei la pacienții vârstnici cu comorbidități, insuficiență renală severă (rata de filtrare glomerulară mai mică de 20 ml / min) și boli cardiovasculare severe trebuie justificată cu atenție. În timpul terapiei și după finalizarea acesteia, astfel de pacienți au nevoie de supraveghere medicală regulată.
La pacienții cu insuficiență hepatică, din cauza scăderii intensității metabolismului primar și a încetinirii inactivării metabolice, biodisponibilitatea nimodipinei poate crește. Ca urmare, efectele principale și secundare, în special, efectul său hipotensiv, pot fi îmbunătățite. În astfel de cazuri, doza de medicament trebuie redusă în funcție de gradul de scădere a tensiunii arteriale și, dacă este necesar, nimodipina trebuie întreruptă. În timpul tratamentului, trebuie avut în vedere că soluția pentru perfuzie IV conține 23,7% vol. etanol (200 mg etanol per 1 ml soluție) și 17% polietilen glicol 400.
Fertilitatea
În unele cazuri, în timpul fertilizării in vitro pe fundal de utilizarea blocanților lenți ai canalelor de calciu, modificări chimice reversibile în capul spermatozoizilor, care pot duce la afectarea funcției spermatozoizilor.
Influența asupra capacității de a conduce vehicule și a mecanismelor de control
Datorită posibilei dezvoltări a amețelii, utilizarea nimodipinei poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și mecanisme. Când utilizați soluția perfuzabilă de Nimotop®, acest factor de obicei nu contează.
efect farmacologic
Blocant al canalelor de calciu. Nimodipina are un efect antispastic foarte selectiv asupra vaselor cerebrale. Nimodipina previne sau elimină vasoconstricția cauzată de diferite substanțe vasoactive (de exemplu, serotonina, prostaglandine).
La pacienții cu tulburări acute ale circulației cerebrale, nimodipina dilată vasele cerebrale și îmbunătățește fluxul sanguin cerebral. Creșterea perfuziei tinde să fie mai pronunțată în zonele creierului care au primit aport insuficient de sânge decât în ​​țesuturile intacte. Nimodipina reduce semnificativ incidența leziunilor cerebrale ischemice și mortalitatea la pacienții cu hemoragie subarahnoidiană. Nimodipina, acționând asupra receptorilor vaselor de sânge ale creierului asociați cu canalele de calciu, are un efect protector asupra celulelor nervoase, stabilizează funcția acestora, îmbunătățește alimentarea cu sânge a creierului, îmbunătățește toleranța la ischemie de către celulele nervoase, în timp ce „sindromul de furt”. ” nu se dezvoltă. Nimodipina are un efect benefic asupra tulburărilor de memorie și de concentrare la pacienții cu funcții cerebrale afectate. În același timp, reacțiile personale, comportamentale și rezultatele testelor funcționale psihometrice sunt îmbunătățite.
Mod de aplicare și dozare
Se recomandă respectarea următorului regim de dozare:
perfuzie IV
La începutul terapiei, se administrează 1 mg nimodipină pe oră (5 ml soluție perfuzabilă Nimotop®) timp de 2 ore, aproximativ 15 μg/kg/h. Cu o toleranță bună (în primul rând în absența unei scăderi vizibile a tensiunii arteriale), după 2 ore, doza este crescută la 2 mg nimodipină pe oră (aproximativ 30 mcg / kg / h). Doza inițială pentru pacienții care cântăresc mai puțin de 70 kg sau tensiune arterială labilă trebuie să fie de 0,5 mg nimodipină pe oră. Soluția perfuzabilă este utilizată pentru perfuzia IV continuă printr-un cateter central folosind o pompă de perfuzie și un robinet cu trei căi simultan cu una dintre următoarele soluții: dextroză 5%, clorură de sodiu 0,9%, soluție Ringer, soluție Ringer cu magneziu, soluție de dextran 40 sau 6% hidroxietil amidon într-un raport de aproximativ 1:4 (Nimotop®/altă soluție). Manitolul, albumina umană sau sângele pot fi, de asemenea, utilizate ca perfuzie concomitentă. Soluția Nimotop® nu trebuie adăugată într-un vas de perfuzie sau amestecată cu alte medicamente. Se recomandă continuarea administrării nimodipinei în timpul anesteziei, intervențiilor chirurgicale și angiografiei. Trebuie folosit un robinet cu trei căi pentru a conecta tubul de polietilenă (prin care curge soluția Nimotop®), canalul concomitent de alimentare cu soluție și cateterul central.
Utilizare preventivă. În/în terapia cu nimodipină trebuie să înceapă nu mai târziu de 4 zile după hemoragie și să continue pe toată perioada de risc maxim de vasospasm, adică până la 10-14 zile după hemoragia subarahnoidiană. După terminarea terapiei cu perfuzie, se recomandă administrarea orală a unui comprimat de nimodipină în doză de 60 mg de 6 ori/zi cu un interval de 4 ore pentru următoarele 7
zile.Utilizare terapeutică.Dacă apar deja tulburări neurologice ischemice datorate vasospasmului din cauza hemoragiei subarahnoidiene, terapia cu fluide trebuie începută cât mai devreme posibil și efectuată timp de cel puțin 5, dar nu mai mult de 14 zile. După terminarea terapiei cu perfuzie, se recomandă administrarea orală a unui comprimat de nimodipină în doză de 60 mg de 6 ori/zi (la fiecare 4 ore) în următoarele 7 zile. Dacă tratamentul chirurgical al hemoragiei este efectuat în timpul utilizării terapeutice sau profilactice a soluției Nimotop®, terapia intravenoasă cu nimodipină trebuie continuată timp de cel puțin 5 zile după intervenție chirurgicală.
Introducere în cisternele creierului
În timpul intervenției chirurgicale, o soluție proaspăt preparată de nimodipină (1 ml soluție perfuzabilă Nimotop și 19 ml soluție Ringer), încălzită la o temperatură medie a corpului, poate fi injectată în cisternele creierului. Soluția trebuie utilizată imediat după preparare. Dacă pacientul dezvoltă reacții adverse la utilizarea medicamentului, fie reduceți doza, fie opriți terapia cu nimodipină. În încălcări severe ale funcției hepatice, în special în cazul cirozei hepatice, biodisponibilitatea nimodipinei poate fi crescută din cauza scăderii intensității metabolismului primar și a încetinirii inactivării metabolice. Acest lucru poate duce la o agravare a efectelor principale și secundare ale medicamentului, în special a efectului său hipotensiv. În astfel de cazuri, doza de medicament ar trebui redusă, în funcție de gradul de scădere a tensiunii arteriale; dacă este necesar, tratamentul trebuie întrerupt. Nimodipina este sensibilă la lumină, așa că trebuie evitată lumina directă a soarelui: trebuie folosite seringi de sticlă și tuburi de legătură în negru, maro, galben sau roșu; in plus, este indicat sa infasurati pompa de perfuzie si tuburile cu hartie opaca. În lumină difuză sau artificială, Nimotop® poate fi utilizat timp de 10 ore fără măsuri speciale de protecție. Nimodipina, substanța activă a soluției perfuzabile Nimotop®, este absorbită de clorură de polivinil, iar pentru administrarea sa parenterală pot fi utilizate numai sisteme cu tuburi de polietilenă. utilizați seringi de sticlă și tuburi de legătură în negru, maro, galben sau roșu; in plus, este indicat sa infasurati pompa de perfuzie si tuburile cu hartie opaca. În lumină difuză sau artificială, Nimotop® poate fi utilizat timp de 10 ore fără măsuri speciale de protecție. Nimodipina, substanța activă a soluției perfuzabile Nimotop®, este absorbită de clorură de polivinil, iar pentru administrarea sa parenterală pot fi utilizate numai sisteme cu tuburi de polietilenă. utilizați seringi de sticlă și tuburi de legătură în negru, maro, galben sau roșu; in plus, este indicat sa infasurati pompa de perfuzie si tuburile cu hartie opaca. În lumină difuză sau artificială, Nimotop® poate fi utilizat timp de 10 ore fără măsuri speciale de protecție. Nimodipina, substanța activă a soluției perfuzabile Nimotop®, este absorbită de clorură de polivinil, iar pentru administrarea sa parenterală pot fi utilizate numai sisteme cu tuburi de polietilenă.
Interacțiunea cu alte medicamente
Nimodipina este metabolizată cu participarea izoenzimei CYP3A4, astfel încât medicamentele care induc sau inhibă activitatea enzimelor hepatice pot afecta concentrația plasmatică a nimodipinei.
Pe baza experienței cu alte blocante lente ale canalelor de calciu, se poate aștepta ca rifampicina, care este un inductor al enzimelor hepatice, este capabilă să accelereze metabolismul nimodipinei. Odată cu utilizarea simultană a rifampicinei și nimodipinei, eficacitatea acesteia din urmă poate fi redusă. Medicamentele antiepileptice care induc izoenzima CYP3A4 (fenobarbital, fenitoină și carbamazepină) reduc semnificativ biodisponibilitatea nimodipinei, astfel încât utilizarea lor combinată este contraindicată. Medicamentele care induc activitatea CYP3A4 pot crește concentrațiile plasmatice ale nimodipinei: macrolide, de exemplu eritromicina (azitromicina înrudită structural nu are aceste proprietăți), inhibitori de protează HIV (de exemplu, ritonavir), antifungice azolice (de exemplu, ketoconazol), antidepresive nefazodonă și fluoxetină, chinopristină/dalfopristină, cimetidină, acid valproic. Odată cu administrarea comună a acestor medicamente, doza de nimodipină trebuie redusă și tensiunea arterială trebuie monitorizată. Utilizarea pe termen lung a nimodipinei cu nortriptilină duce la o scădere ușoară a concentrațiilor plasmatice ale nimodipinei; concentrația de nortriptilină rămâne neschimbată. Utilizarea pe termen lung a nimodipinei cu fluoxetină duce la o creștere a concentrațiilor plasmatice ale nimodipinei cu o medie de 50%. Concentrația de fluoxetină este redusă semnificativ, în timp ce conținutul de metabolit activ al fluoxetinei - norfluoxetină nu se modifică. Nimodipina poate scădea tensiunea arterială atunci când este administrată concomitent cu diuretice, beta-blocante, inhibitori ECA, blocante ale receptorilor AT1, alți antagoniști de calciu, alfa-blocante, metildopa, inhibitori ai fosfodiesterazei. Odată cu utilizarea combinată a nimodipinei cu medicamente din aceste grupuri, este necesară o monitorizare atentă a tensiunii arteriale. La pacienții tratați pe termen lung cu haloperidol, nu au fost găsite interacțiuni medicamentoase ale nimodipinei cu haloperidol. Într-un studiu la maimuță, administrarea concomitentă de zidovudină și administrarea IV în bolus de nimodipină a dus la o scădere a clearance-ului zidovudinei. Preparatele de calciu reduc eficacitatea nimodipinei. Terapia concomitentă cu medicamente potențial nefrotoxice (de exemplu, aminoglicozide, cefalosporine, furosemid) poate determina afectarea funcției renale. În cazul unui astfel de tratament, precum și la pacienții cu insuficiență renală, tratamentul trebuie efectuat sub supraveghere atentă. Dacă se detectează insuficiență renală, tratamentul cu nimodipină trebuie întrerupt. Soluția perfuzabilă Nimotop® conține 23. 7% vol. etanol; este necesar să se țină cont de posibila interacțiune a etanolului cu alte medicamente. Sucul de grapefruit inhibă metabolismul oxidării dihidropiridinei. Combinațiile de suc de grepfrut și nimodipină trebuie evitate ca aceasta poate duce la o creștere a concentrațiilor plasmatice de nimodipină.
Supradozaj
Simptome: o scădere pronunțată a tensiunii arteriale, tahicardie sau bradicardie, vărsături, durere în regiunea epigastrică, simptome de încălcare a sistemului nervos central.
Tratament: în caz de supradozaj, medicamentul trebuie întrerupt imediat. Efectuați terapie simptomatică. Dacă există o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, trebuie administrată intravenos dopamină sau norepinefrină. Antidoturile specifice pentru nimodipină sunt necunoscute.
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Article 19608
  • Țara producător Elvetia
  • Producător Bayer Pharma
1 persoane se uită chiar acum la acest produs
Adăugat