Coșul este gol. Adăugați un produs

Postinor Comfort 1,5mg comp.orodisper. N1

226,88 lei
233,90 lei
Adaugă în coş
Postinor Comfort 1,5 mg comprimate orodispersabile
Levonorgestrelum

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizați acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus farmacistul.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.
- Dacă manifestați orice reacţii adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Postinor Comfort 1,5 mg comprimat orodispersabil (în continuare Postinor Comfort) și pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Postinor Comfort
3. Cum să luaţi Postinor Comfort
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Postinor Comfort
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii


1. Ce este Postinor Comfort şi pentru ce se utilizează
Postinor Comfort este un contraceptiv de urgenţă, care poate fi utilizat în termen de 72 ore (3 zile) după un contact sexual neprotejat sau dacă a eşuat metoda contraceptivă utilizată de dumneavoastră.

Postinor Comfort conţine o substanţă activă sintetică asemănătoare hormonului luteal, denumită levonorgestrel. Aceasta previne aproximativ 84% din sarcinile posibile, dacă îl luaţi în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare dată şi este mult mai eficient dacă o administrați cât mai repede după contactul sexual neprotejat. Este mai bine să îl administrați în decurs de 12 ore decât să amânaţi până în a treia zi.

Se consideră că Postinor Comfort acţionează astfel:
- împiedică ovarele dumneavoastră să elibereze un ovul;
- împiedică spermatozoizii să fertilizeze orice ovul care posibil deja a fost eliberat.

Postinor Confort vă poate împiedica să rămâneţi însărcinată doar dacă îl administrați în decurs de 72 de ore după un contact sexual neprotejat. Nu are efect dacă sunteţi deja însărcinată. Dacă aveţi contact sexual neprotejat după administrarea Postinor Comfort, acesta nu vă împiedică să rămâneţi însărcinată.

Utilizarea Postinor Comfort nu este indicată înainte de prima sângerare menstruală (menarhă).

Acest medicament (Postinor Comfort 1,5 mg comprimate orodispersabile) este un medicament care se dizolvă în cavitatea orală.


2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Postinor Comfort
Nu luaţi Postinor Confort:
- dacă sunteţi alergică la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

Atenţionări şi precauţii
Dacă vreuna dintre următoarele situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să luaţi Postinor Comfort, deoarece contracepţia de urgenţă ar putea să nu fie potrivită pentru dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie alt tip de contraceptiv de urgenţă.
- Dacă sunteţi însărcinată sau credeţi că aţi putea fi deja însărcinată. Acest medicament nu va avea niciun efect dacă sunteţi deja însărcinată. Dacă sunteţi deja însărcinată, Postinor Comfort nu poate întrerupe sarcina, deci Postinor Comfort nu este o „pilulă de avort”.

Este posibil să fiți deja însărcinată dacă:
- ciclul menstrual a întârziat mai mult de 5 zile, sau aţi avut sângerări neobişnuite la data când trebuia să aveți următoarea menstruaţie;
- aţi avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore în urmă, în cadrul aceluiași ciclu menstrual.

Utilizarea Postinor Comfort nu este recomandată dacă:
- aveţi o afecţiune a intestinului subţire (cum ar fi boala Crohn) care inhibă absorbţia medicamentului;
- aveți afecţiuni grave ale ficatului;
- aveţi antecedente de sarcină extrauterină (în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului);
- aţi avut vreodată o afecţiune numită salpingită (inflamaţie a trompelor uterine).

O sarcină extrauterină anterioară sau infecţia anterioară a trompelor uterine creşte riscul unei noi sarcini extrauterine.

Contracepţia de urgenţă trebuie administrată cât mai curând posibil după contactul sexual neprotejat. Există unele dovezi că Postinor Comfort poate fi mai puţin eficient odată cu creşterea greutății corporale sau a indicelui de masă corporală, dar aceste date sunt limitate şi neconcludente. Prin urmare, Postinor Comfort este recomandat în continuare tuturor femeilor, indiferent de greutatea lor corporală sau indicele de masă corporală.

Dacă sunteţi îngrijorată cu privire la orice problemă legată de administrarea contracepţiei de urgenţă, vă recomandăm să vă adresaţi unui profesionist din domeniul sănătăţii.

Copii și adolescenți
Utilizarea Postinor Comfort nu este indicată înainte de prima sângerare menstruală (menarhă).

Dacă sunteţi îngrijorată cu privire la bolile cu transmitere sexuală
Dacă nu aţi folosit prezervativul (sau dacă acesta a fost rupt sau a alunecat) în timpul actului sexual, este posibil să fi contactat o boală cu transmitere sexuală sau virusul HIV.
Acest medicament nu vă va proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală; numai prezervativele pot face acest lucru. Dacă vă îngrijorați în această privință, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau cabinetului de planificare familială.

Postinor Comfort împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.

Unele medicamente enumerate mai jos, pot împiedica Postinor Comfort să acţioneze eficient. Dacă în ultimele 4 săptămâni aţi utilizat oricare dintre medicamentele de mai jos, este posibil ca Postinor Comfort să fie mai puţin potrivit pentru dumneavoastră. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie un alt tip de contracepție de urgenţă (non-hormonală), de exemplu un dispozitiv intrauterin cu cupru (DIU-Cu). Dacă aceasta nu este o opţiune în cazul dumneavoastră sau dacă nu vă puteţi consulta medicul imediat, puteţi lua o doză dublă de Postinor Comfort 1,5 mg comprimate orodispersabile:
- barbiturice şi alte medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu, primidonă, fenitoină şi carbamazepină);
- medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicina, rifabutina);
- medicamente utilizate în tratamentul HIV (ritonavir, efavirenz);
- un medicament utilizat în tratamentul infecţiilor fungice (griseofulvină);
- medicamente din plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum).

Adresaţi-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă aveţi nevoie de recomandări suplimentare privind doza corectă pentru dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil după administrarea comprimatelor pentru recomandări suplimentare privind o metodă contraceptivă regulată sigură şi pentru a exclude prezenţa sarcinii (vezi punctul 3 „Cum să luați Postinor Comfort” pentru recomandări suplimentare).

De asemenea, Postinor Comfort poate afecta modul în care acţionează alte medicamente:
- un medicament numit ciclosporină (suprimă sistemul imunitar).

Consultați medicul înainte de a administra Postinor Comfort dacă utilizați oricare dintre medicamentele menționate mai sus.

Cât de frecvent puteţi utiliza Postinor Comfort
Trebuie să utilizaţi Postinor Comfort doar în cazuri de urgenţă şi nu ca o metodă contraceptivă obişnuită. Dacă Postinor Comfort este utilizat mai mult decât o dată în timpul unui ciclu menstrual, este mai puţin sigur şi probabilitatea de a vă deregla ciclul menstrual (ciclul) este mai mare.
Postinor Comfort nu este la fel de eficient ca metodele contraceptive cu administrare regulată. Medicul dumneavoastră sau clinica de planificare familială vă poate spune despre metodele de contracepţie pe termen lung, care sunt mult mai eficiente în a preveni să rămâneți însărcinată.

Postinor Comfort cu alimente și băuturi
Postinor Comfort poate fi luat oricând, indiferent de ora meselor.
Comprimatul orodispersabil poate fi utilizat chiar și în situații în care nu sunt disponibile lichide.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi însărcinată sau intenţionaţi să rămâneţi însărcinată, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi deja însărcinată.
Dacă rămâneţi însărcinată chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este foarte important să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Nu există dovezi că Postinor Comfort va dăuna copilului care se dezvoltă în uterul dumneavoastră, dacă utilizaţi Postinor Comfort conform instrucțiunilor. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate dori să vă verifice dacă sarcina este extrauterină (în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului). Această atenţionare este deosebit de importantă dacă prezentaţi durere abdominală severă după ce aţi luat Postinor Comfort sau dacă aţi mai avut anterior o sarcină extrauterină, intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau boală inflamatorie pelvină.

Alăptarea
Cantităţi foarte mici din substanţa activă al acestui medicament pot apărea în laptele matern. Se consideră că aceste cantităţi nu sunt dăunătoare copilului, însă dacă vă îngrijoraţi, puteţi lua comprimatul imediat după alăptare şi evitaţi alăptarea pentru cel puţin 8 ore după administrarea comprimatului. Astfel, luaţi comprimatul cu mult timp înaintea următoarei alăptări şi reduceţi cantitatea de substanţă activă pe care copilul dumneavoastră o poate prelua din laptele matern.

Fertilitatea
Postinor Comfort creşte posibilitatea dereglărilor de ciclu menstrual, care uneori pot duce la data de apariție a ovulaţiei mai devreme sau mai târzie. Aceste schimbări pot determina modificarea perioadei fertile. Deși nu există date pe termen lung cu privire la fertilitate, după utilizarea Postinor Comfort se așteptată o revenire rapidă la fertilitate și, prin urmare, trebuie continuată sau inițiată cât mai curând posibil contracepția regulată după tratamentul cu Postinor Comfort.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puțin probabil ca Postinor Comfort să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi sau folosiţi utilaje dacă vă simţiţi obosită sau ameţită.

Postinor Comfort conține Galben amurg FCF (E110), aspartam (E951) și sodiu
Acest medicament conține colorant Sunset yellow FCF (Е110), care poate provoca reacții alergice.
Acest medicament conține aspartam (E951) 0,8 mg în fiecare comprimat orodispersabil. Aspartamul este o sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător dacă aveți fenilcetonurie (PKU), o afecțiune genetică rară în care fenilalanina se acumulează, deoarece organismul nu o poate îndepărta în mod corespunzător.
Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per fiecare comprimat orodispersabil, adică practic „nu conține sodiu”.
3. Cum să luaţi Postinor Comfort
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.

- Postinor Comfort poate fi luat în orice moment al ciclului menstrual, presupunând că nu sunteţi deja însărcinată, sau credeţi că aţi putea fi însărcinată. Apăsați comprimatul din blister cu mâinile uscate.
Postinor Comfort trebuie pus pe limbă, unde se va dizolva și va fi înghițit cu saliva. Nu mestecați comprimatul.
- Dacă utilizați unul dintre medicamentele care pot împiedica acțiunea corectă a Postinor Comfort (vezi mai sus secțiunea „Postinor Comfort împreună cu alte medicamente”) sau dacă ați utilizat unul dintre aceste medicamente în ultimele 4 săptămâni, este posibil ca acțiunea Postinor Comfort să fie mai puțin eficace în cazul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt tip de contracepție de urgență (non-hormonală), adică un dispozitiv intrauterin cu cupru (Cu-DIU). Dacă aceasta nu este o opțiune în cazul dumneavoastră sau dacă nu vă puteți prezenta la medic imediat, puteți lua o doză dublă de Postinor Comfort (adică 2 comprimate administrate odată).
- Dacă utilizaţi deja o metodă contraceptivă cu administrare regulată, cum este comprimatul contraceptiv oral, puteţi continua să îl luaţi la ora obișnuită.

Dacă, după ce aţi luat Postinor Comfort are loc un alt contact sexual neprotejat (de asemenea, dacă acesta are loc în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv şi există din nou riscul de sarcină.

Ce trebuie să faceţi dacă vomitați
Dacă vomitaţi în decurs de trei ore de la administrarea comprimatului, trebuie să luaţi un alt comprimat. Trebuie să vă adresați imediat farmacistului, medicului, asistentei medicale sau cabinetului de planificare familială pentru încă un comprimat.

După ce aţi luat Postinor Comfort
După ce aţi luat Postinor Comfort, dacă doriţi să aveţi contact sexual şi nu utilizați comprimate contraceptive, trebuie să utilizați prezervative sau o cupolă cervicală şi spermicide până la următoarea menstruaţie. Acestea sunt necesare, deoarece Postinor Comfort nu îşi va face efectul dacă aveţi contact sexual neprotejat repetat, înainte de apariţia următorului ciclu.

Se recomandă ca, după ce ați luat Postinor Comfort, să vă programaţi la un consult medical la peste aproximativ trei săptămâni, pentru a vă asigura că Postinor Comfort a avut efect. Dacă ciclul menstrual vă întârzie cu mai mult de 5 zile, sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră cât mai curând posibil. Dacă aţi rămas însărcinată chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este important să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate spune despre metode de contracepție pe termen lung, care sunt mai eficiente în prevenirea sarcinii.

Dacă utilizaţi în continuare contracepţia hormonală cu administrare regulată, cum sunt comprimatele contraceptive, şi nu aveţi sângerări în perioada de pauză de administrare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a vă asigura că nu sunteţi însărcinată.

Următorul ciclu menstrual după ce aţi luat Postinor Comfort
După utilizarea Postinor Comfort, ciclul dumneavoastră este de obicei normal şi va începe în ziua obişnuită; cu toate acestea, uneori va începe cu câteva zile mai devreme sau mai târziu. Dacă ciclul dumneavoastră întârzie cu mai mult de 5 zile faţă de data prevăzută, apare o sângerare „anormală” în această perioadă, sau credeţi că aţi putea fi însărcinată, trebuie să faceţi un test de sarcină pentru a vedea dacă sunteţi însărcinată.

Dacă luaţi mai mult Postinor Comfort decât trebuie
Deși nu au fost raportate reacții adverse grave în urma administrării mai multor comprimate odată, este posibil să nu vă simţiţi bine, să vomitați sau să aveţi sângerări vaginale. Trebuie să vă adresaţi farmacistului, medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau cabinetului de planificare familială pentru recomandări, în special dacă aţi avut vărsături, deoarece este posibil ca comprimatul să nu fi acţionat adecvat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.


4. Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
- senzație de rău (greaţă);
- sângerări neregulate până la următoarea menstruaţie;
- dureri abdominale în partea inferioară;
- oboseală;
- dureri de cap.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- vărsături. Dacă vomați, citiţi secțiunea „Ce trebuie să faceţi dacă vomitați”;
- ciclul dumneavoastră poate fi diferit. Majoritatea femeilor vor avea un ciclu normal la momentul obişnuit, dar unele pot avea ciclul menstrual mai târziu sau mai devreme decât momentul obişnuit. De asemenea, puteţi avea sângerări neregulate sau pătate până la următorul ciclu. Dacă ciclul dumneavoastră întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil;
- sensibilitate la nivelul sânilor;
- diaree;
- senzație de amețeală.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- erupţie trecătoare pe piele, urticarie, mâncărimi;
- umflare a feţei;
- durere pelvină, menstruaţie dureroasă;
- durere abdominală.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: www.amdm.gov.md sau e-mail:farmacovigilenta@amdm.gov.md
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.


5. Cum se păstrează Postinor Comfort
A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Acest medicament nu necesită condiții de temperatură speciale de păstrare.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister și cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.


6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Postinor Comfort
- Substanţa activă este levonorgestrel. Fiecare comprimat orodispensabil conţine levonorgestrel 1,5 mg.

Celelalte componente sunt: manitol (E421), amidon pregelatinizat (de porumb), hidroxipropilceluloză, crospovidonă tip B, stearil fumarat de sodiu, Opadry 03A230010 portocaliu (hipromeloză 2910, dioxid de titan, Galben amurg FCF lac de aluminiu (E110), oxid de fier galben (E172), indigo carmin lac de aluminiu (E132)), dioxid de siliciu coloidal anhidru, aspartam (E951), aromă de portocale.

Cum arată Postinor Comfort şi conţinutul ambalajului
Comprimate orodispersabile rotunde, biconvexe, de culoare portocalie pal cu pete de culoare mai închisă, gravate pe una dintre feţe cu ,,G” și ,,C3”, cu diametrul de 6 mm și aromă slabă de portocale.

Ambalaj: 1 comprimat orodispersabil este ambalat în blister din folie PVC transparentă și folie dură de aluminiu lăcuită, termosudată, de calitate farmaceutică. Fiecare blister este plasat într-un plic din folie de aluminiu laminată. Plicul ce conține blisterul este ambalat în cutie de carton, împreună cu prospectul pentru utilizator/pacient.


Deţinătorul certificatului de înregistrare și fabricantul

Deţinătorul certificatului de înregistrare
Gedeon Richter Plc.
Gyömrői út 19-21
H-1103 Budapest,
Ungaria

Fabricantul
Gedeon Richter Plc.
Gyömrői út 19-21
H-1103 Budapest,
Ungaria
Vezi descrierea completă

Caracteristici generale

  • Article 102631
  • Țara producător Ungaria
  • Producător Gedeon Richter

Produse asemănătoare

Adăugat