Siofor 500mg comp. elib. prel. N15x4
- Livrare gratuită în Chișinău și regiuni
- Preț special online
- Achitare cu card
- Cumpără online, ridică în farmacie
- Află primul despre oferte speciale
Siofor comprimate cu eliberare prelungită conține substanța activă clorhidrat de metformină și aparține unui grup de medicamente denumite biguanide, utilizate în tratamentul diabetului zaharat.
Siofor comprimate cu eliberare prelungită este utilizat în tratamentul diabetului zaharat tip 2 (noninsulinodependent), atunci când dieta si exerciţiile fizice nu au fost suficiente pentru a controla nivelul glucozei (zahărul) din sânge. Insulina este un hormon care permite țesuturilor organismului să preia glucoza din sânge și să o folosească pentru energie sau pentru depozitare, în scopul utilizării ulterioare. Persoanele cu diabet zaharat tip 2 nu produc insulină suficientă la nivelul pancreasului sau organismul lor nu răspunde corect la insulina pe care o produce. Acest lucru determină acumularea de glucoză în sânge, care poate provoca o serie de probleme grave pe termen lung, astfel încât este important să continuați să vă luați medicamentul, chiar dacă este posibil să nu aveți simptome evidente. Siofor comprimate cu eliberare prelungită face ca organismul dumneavoastră să fie mai sensibil la insulină și ajută revenirea la modul normal în care organismul utilizează glucoza.
Siofor comprimate cu eliberare prelungită este asociat fie cu o stabilizare a greutăţii corporale, fie cu o scădere modestă în greutate.
Siofor comprimate cu eliberare prelungită este realizat special pentru a elibera lent medicamentul în organismul dumneavoastră și, prin urmare, este diferit de multe alte formulări, cum sunt comprimatele filmate care conțin metformină.
2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Siofor comprimate cu eliberare prelungită
NU utilizaţi Siofor comprimate cu eliberare prelungită
► dacă sunteți alergic la metformină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6). Este posibil ca o reacție alergică să determine o erupție trecătoare pe piele, mâncărime sau dificultate în respirație.
► dacă aveți probleme cu ficatul
► dacă aveți funcția rinichilor sever redusă
► dacă aveți diabet zaharat necontrolat, de exemplu cu hiperglicemie severă (cantitate crescută de glucoză în sânge), greață, vărsături, diaree, scădere rapidă în greutate, acidoză lactică (vezi mai jos „Riscul de acidoză lactică“) sau cetoacidoză. Cetoacidoza este o afecțiune în care în sânge se acumulează substanțe numite „corpi cetonici” și care poate duce la precomă diabetică.
Simptomele includ dureri de stomac, respirație rapidă și profundă, somnolență sau respirație care capătă un miros neobișnuit, de fructe.
► dacă ați pierdut prea multă apă din organism (deshidratare). Deshidratarea poate duce la afecţiuni ale rinichilor, care pot creşte riscul de acidoză lactică (vezi „Atenționări și precauții“).
► dacă aveți o infecție severă, cum este o infecție care vă afectează plămânii, bronhiile sau rinichii. Infecțiile grave pot determina afecţiuni ale rinichilor, care pot fi risc de acidoză lactică (vezi „Atenționări și precauții“).
► dacă ați fost tratat pentru afecţiuni cardiace acute sau ați avut de curând un infarct miocardic, dacă aveți probleme circulatorii grave sau dificultate în respirație. Acestea pot duce la o lipsă de oxigen în ţesuturi, care vă poate supune riscului de acidoză lactică (vezi „Atenționări și precauții“).
► în cazul în care consumaţi băuturi alcoolice în cantităţi mari.
► dacă aveți vârsta sub 18 ani.
Atenționări și precauții
Înainte să utilizaţi Siofor comprimate cu eliberare prelungită adresați-vă medicului dumneavoastră.
Risc de acidoză lactică
Siofor comprimate cu eliberare prelungită poate cauza o reacție adversă foarte rară, dar foarte gravă, numită acidoză lactică, mai ales dacă rinichii dumneavoastră nu funcționează corect. Riscul de apariţie a acidozei lactice este de asemenea crescut în cazul în care diabetul zaharat nu este controlat, infecții grave, repaus alimentar prelungit sau consum de alcool etilic, deshidratare (vezi informaţii suplimentare, mai jos), afecțiuni ale ficatului și oricare afecțiuni medicale în care o parte a corpului dumneavoastră beneficiază de un aport redus de oxigen, de exemplu afecţiuni cardiace acute grave).
Dacă vi se aplică oricare dintre cele de mai sus, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru instrucțiuni suplimentare.
Încetați să utilizaţi Siofor comprimate cu eliberare prelungită pentru o perioadă scurtă de timp dacă aveți o afecțiune care poate fi asociată cu deshidratarea (pierdere semnificativă de lichide din organism) de exemplu vărsături severe, diaree, febră, expunere la căldură sau dacă beți mai puţine lichide decât în mod normal. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru instrucțiuni suplimentare.
Încetați să utilizaţi Siofor comprimate cu eliberare prelungită și adresați-vă imediat unui medic sau la cel mai apropiat spital dacă manifestați unele dintre simptomele de acidoză lactică, deoarece această afecțiune poate duce la comă.
Simptomele de acidoză lactică includ:
► vărsături
► dureri de stomac (dureri abdominale)
► crampe musculare
► o senzație generală de rău, însoțită de o stare de oboseală severă
► dificultate în respirație
► scădere a temperaturii corpului şi a frecvenţei bătăilor inimii.
Acidoza lactică reprezintă o urgență și trebuie tratată în spital.
Dacă trebuie să vi se efectueze o intervenție chirurgicală majoră, TREBUIE SĂ ÎNCETAȚI să luați Siofor comprimate cu eliberare prelungită în timpul intervenției și o perioadă de timp după aceasta.
Medicul dumneavoastră va decide când trebuie să încetați și când să reluați tratamentul cu Siofor comprimate cu eliberare prelungită.
În timpul tratamentului cu Siofor comprimate cu eliberare prelungită, medicul dumneavoastră vă va verifica funcţionarea rinichilor cel puțin o dată pe an sau mai frecvent, dacă sunteți vârstnic și/sau dacă funcția rinichilor dumneavoastră se deteriorează.
Este posibil ca în scaun să apară resturi din comprimat. Nu vă îngrijorați – acest lucru este normal în cazul acestui tip de comprimate.
Trebuie să continuați să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră privind regimul alimentar și trebuie să vă asigurați un consum regulat de carbohidrați pe tot parcursul zilei.
Nu încetați să utilizaţi acest medicament fără să vă consultaţi cu medical dumneavoastră.
Siofor comprimate cu eliberare prelungită împreună cu alte medicamente
Dacă trebuie să vi se efectueze în sânge o injecție cu o substanță de contrast care conține iod, de exemplu pentru o radiografie sau o scanare, TREBUIE SĂ ÎNTRERUPEȚI tratamentul cu Siofor comprimate cu eliberare prelungită înainte sau la momentul injectării. Medicul dumneavoastră va decide când trebuie să încetați și când să reluați tratamentul cu Siofor comprimate cu eliberare prelungită.
Spuneți medicului dumneavoastră dacă utilizaţi, ați utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Este posibil să aveți nevoie de analize mai frecvente ale glicemiei și ale funcției rinichilor sau poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să trebuiască să vă ajusteze doza de Siofor comprimate cu eliberare prelungită. Este important mai ales să menționați următoarele:
► Medicamente care cresc cantitatea de urină eliminată (diuretice - comprimate pentru eliminarea apei din organism, de exemplu furosemid)
► Medicamente utilizate în tratarea durerii și a inflamației (AINS și inhibitori COX-2, de
exemplu, ibuprofen și celecoxib)
► Anumite medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei și antagoniști ai receptorilor de angiotensină II)
► Corticosteroizi, de exemplu sunt prednisolon, mometazonă, beclometazonă
► Medicamente simpatomimetice, incluzând epinefrina și dopamina, utilizate în tratamentul infarctului de miocard și al tensiunii arteriale scăzute. Epinefrina este inclusă și în unele anestezice folosite în stomatologie
► Medicamente care pot să modifice cantitatea de Siofor comprimate cu eliberare prelungită din sângele dumneavoastră, mai ales dacă aveți o activitate scăzută a rinichilor (de exemplu verapamil, rifampicină, cimetidină, dolutegravir, ranolazină, trimetoprim, vandetanib, isavuconazol, crizotinib, olaparib).
Siofor comprimate cu eliberare prelungită împreună cu alcool
Evitați consumul excesiv de alcool etilic în timpul tratamentului cu Siofor comprimate cu eliberare prelungită deoarece acesta poate crește riscul de acidoză lactică (vezi pct. „Atenționări și precauții“).
Sarcina, alăptarea și fertilitatea
Nu luați Siofor comprimate cu eliberare prelungită dacă sunteți gravidă sau alăptați.
Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Siofor comprimate cu eliberare prelungită singur nu determină hipoglicemie (simptome de glicemie scăzută sau hipoglicemie, cum sunt, confuzie și transpirație excesivă) și, de aceea, nu trebuie să influențeze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Cu toate acestea, trebuie să știți că administrarea Siofor comprimate cu eliberare prelungită împreună cu alte medicamente antidiabetice poate determina hipoglicemie, așadar, în acest caz, trebuie să aveți o grijă deosebită atunci când conduceți vehicule sau folosiți utilaje.
Siofor comprimate cu eliberare prelungită conține sodiu
Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) pe comprimat, adică practic „nu conține sodiu”.
3. Cum să utilizați Siofor comprimate cu eliberare prelungită
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie să utilizaţi Siofor comprimate cu eliberare prelungită singur sau împreună cu alte medicamente antidiabetice orale.
Utilizaţi întotdeauna Siofor comprimate cu eliberare prelungită exact aşa cum v-a spus medical dumneavoastră.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza recomandată
De obicei, se începe tratamentul cu 500 miligrame Siofor comprimate cu eliberare prelungită administrat zilnic. După ce ați luat Siofor comprimate cu eliberare prelungită timp de circa 2 săptămâni, medicul dumneavoastră vă poate măsura glicemia și regla doza.
Doza zilnică maximă este 2000 miligrame Siofor comprimate cu eliberare prelungită.
Dacă aveți funcția rinichilor scăzută, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mică.
În mod normal, trebuie să luați comprimatele o dată pe zi, în timpul cinei.
În unele cazuri, medicul vă poate recomanda să luați comprimatele de două ori pe zi. Luați întotdeauna comprimatele împreună cu alimente.
Înghițiți comprimatele întregi, cu un pahar cu apă, nu le mestecați.
Dacă utilizaţi mai mult Siofor comprimate cu eliberare prelungită decât trebuie
Dacă utilizaţi, din greșeală, mai multe comprimate decât trebuie, nu vă îngrijorați, însă dacă aveți simptome neobișnuite, adresați-vă medicului dumneavoastră. Dacă supradoza este mare, apariția acidozei lactice este mai probabilă. Simptomele de acidoză lactică sunt nespecifice, cum sunt vărsături, durere de stomac (dureri abdominale), însoțite de crampe musculare, o senzație generală de rău însoțită de oboseală severă și dificultate în respirație. Alte simptome sunt temperatură corporală scăzută și bătăi cardiace scăzute. Dacă aveți unele dintre aceste simptome, trebuie să încetați deîndată să luați Siofor comprimate cu eliberare prelungită și să vă adresați imediat unui medic sau direct celui mai apropiat spital, deoarece acidoza lactică poate duce la comă.
Dacă uitați să utilizaţi Siofor comprimate cu eliberare prelungită
Luați medicamentul imediat ce vă amintiți, împreună cu alimente. Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
4. Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Este posibil să apară următoarele reacții adverse:
Siofor comprimate cu eliberare prelungită poate determina o reacție adversă foarte rară (poate afecta mai puțin de 1 din 10000 persoane) dar foarte gravă, numită acidoză lactică (vezi pct. „Avertizări și precauții“). Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să încetați să utilizaţi Siofor comprimate cu eliberare prelungită și să vă adresați imediat unui medic sau la cel mai apropiat spital, deoarece acidoza lactică poate duce la comă.
Siofor comprimate cu eliberare prelungită poate determina rezultate anormale ale testelor pentru funcția hepatică și hepatită (inflamația ficatului), care poate duce la icter (poate afecta mai puțin de 1 din 10000 persoane). Dacă apare îngălbenirea ochilor și/sau a pielii, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.
Alte reacții adverse posibile sunt enumerate în funcție de frecvență, după cum urmează:
Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
► Diaree, greață, vărsături, dureri de stomac sau pierderea poftei de mâncare. Dacă apar aceste reacții adverse, nu încetați să luați comprimatele, deoarece aceste simptome vor dispărea în mod normal în circa 2 săptămâni.
Vă este util dacă luați comprimatele împreună cu alimentele sau imediat după masă.
Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
► Modificarea gustului
Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
► Valori scăzute ale vitaminei B12 în sânge
► Erupții trecătoare pe piele, cum sunt roşeaţă a pielii, mâncărimi și urticarie.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.
5. Cum se păstrează Siofor comprimate cu eliberare prelungită
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister și cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiții speciale de păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Specificații principale
- Article 101536
- Țara producător Germania
- Producător Berlin-chemie
- Cod medicament 9201100773