Coșul este gol. Adăugați un produs

Peritol 4mg comp. N20

24,20 lei
24,95 lei
Adaugă în coş
1. Ce este Peritol comprimate şi pentru ce se utilizează
Ciproheptadina, substanţa activă din Peritol, este un inhibitor al receptorilor serotoninergici şi histaminergici. Serotonina şi histamina sunt substanţe chimice, care sunt prezente în mod normal în organism la om; totuşi în unele condiţii ele sunt produse în cantitate excesivă, de aceea Peritol se administrează în următoarele cazuri:
- stări alergice, însoţite în special de mâncărime: de exemplu, urticarie, edeme alergice, eczeme, dermatite (inflamaţii ale pielii), febra fânului (guturai alergic), boala serului şi înţepături de insecte;
- tratamentul simptomatic al sindromului carcinoid (tumoră gastro-intestinală producătoare de serotonină),
- durere de cap de origine vasculară (migrenă şi cefalee histaminică).
În plus, Peritol este eficace în creşterea poftei de mâncare şi îmbunătăţirea stării generale la pacienţii slăbiţi şi în convalescenţă sau cei care prezintă lipsa poftei de mâncare din diverse cauze.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Peritol comprimate
Nu luaţi Peritol comprimate:
• dacă sunteţi alergic la substanţa activă (ciproheptadină) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
• dacă aveţi o criză de astm bronşic;
• dacă aveţi presiune crescută la nivelul ochiului (glaucom);
• dacă aveţi probleme cu evacuarea stomacului (datorată de exemplu unei steno ze pilorice sau
unui ulcer peptic cauzat de stenoza pilorică);
• dacă aveţi probleme la urinare (de exemplu hipertrofie de prostată, constricţia vezicii urinare);
• dacă utilizaţi în acelaşi timp unele medicamente antidepresive (inhibitori MAO, cum sunt moclobemidă, selegelină);
• dacă alăptaţi;
• la vârstnici slăbiţi (cu vârsta peste 65 ani) sau pacienţi cu incapacitate funcţională;
• acest preparat nu trebuie utilizat la nou-născuţi şi prematuri.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Peritol, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă dumneavoastră vă aflaţi sau copilul dumneavoastră se află în oricare dintre situaţiile de mai jos, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Peritol, deoarece Peritol trebuie administrat cu precauţie în următoarele situaţii:
- tulburări funcţionale ale ficatului,
- tulburări funcţionale ale rinichiului,
- astm bronşic,
- presiune crescută la nivelul ochiului în trecut,
- funcţie mărită a glandei tiroide,
- boli ale inimii şi vaselor de sânge,
- tensiune arterială mare.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, dacă în timpul tratamentului cu preparatul Peritol la dumneavoastră apar următoarele simptome: febră, dureri în gât, ulceraţii orale, paloare, icter şi îngălbenirea a sclerei. În aceste cazuri medicul dumneavoastră va sfătui să faceţi anumite analize de laborator. Dacă rezultatele analizelor vor confirma legătura cu utilizarea acestui medicament, medicul dumneavoastră poate decide să întrerupe utilizarea preparatului Peritol. Respectaţi întotdeauna recomandările medicului dumneavoastră
Copii si adolescenţi
Nu se recomandă administrarea Peritol comprimate la copii cu vârsta sub 2 ani. Nu trebuie să daţ i copiilor nici un medicament fără a discuta cu medicul dumneavoastră.
Dacă Peritol a fost indicat la copil, atunci ar trebui să fie utilizate strict în conformitate cu prescripţia medicului. În unele cazuri la copii poate să se dezvolte nelinişte. Spuneţi medicului dumneavoastră, dacă consideraţi, că comportamentul copilului s-a modificat pe fondalul tratamentului cu acest preparat.
Peritol comprimate împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Inhibitorii MAO (moclobemidă, selegelină) amplifică şi prelungesc aşa-zisul efect atropinic al preparatului Peritol. (uscăciunea gurii, dilatarea pupilelor, tulburări de acomodare vizuală, constipaţie, retenţie urinară). Ca urmare, Peritol nu trebuie utilizat în acelaşi timp cu inhibitorii MAO.
Efectul sedativ al Peritol este aditiv la efectul deprimant la nivelul sistemului nervos central al hipnoticelor, sedativelor, anxioliticelor. Înainte de a începe tratamentul cu Peritol spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă utilizaţi medicamente hipnotice, sedative sau anxiolitice.
Peritol poate interfera cu acţiunea medicamentelor antidepresive (creşte nivelul serotoninei). Acest lucru poate determina revenirea depresiei şi a simptomelor corespunzătoare.
Peritol poate determina un rezultat fals pozitiv pentru medicamentele antidepresive triciclice evaluate prin screening urinar. Dacă trebuie să efectuaţi un astfel de test, spuneţi-i medicului dumneavoastră despre tratamentul cu Peritol.
Dacă luaţi orice alte medicamente, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Peritol. Utilizarea Peritol comprimate cu alimente şi băuturi
Consumul de băuturi alcoolice nu este permis în timpul tratamentului cu Peritol, deoarece alcoolul potenţează reacţiile adverse cu acţiune asupra sistemului nervos central ale Peritol (somnolenţă, ameţeli).
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Sarcina
În cazul sarcinii sau dacă se suspectează o sarcină tratamentul cu Peritol se administrează numai la indicaţia medicului şi numai după evaluarea minuţioasă a raportului beneficiu/risc.
Alăptarea
Nu utilizaţi Peritol dacă alăptaţi. Dacă pentru păstrarea sănătăţii dumneavoastră medicul dumneavoastră decide utilizarea Peritol, trebuie să întrerupeţi alăptarea.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în sarcină sau perioada de alăptare.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
La începutul primei curei de tratament cu Peritol este posibil ca unii pacienţi să prezinte scăderea ameţeli sau somnolenţă. De aceea, este contraindicată conducerea vehiculelor, folosirea utilajelor sau desfăşurarea activităţilor care necesită concentrare, în timpul fazei iniţiale a tratamentului cu Peritol. Mai târziu, în timpul tratamentului, medicul va stabili durata şi gradul acestor restricţii în mod individual.
Peritol comprimate conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
3. Cum să luaţi Peritol
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
La iniţierea tratamentului cu acest preparat se înregistrează frecvent somnolenţa, de aceea prima doză se recomandă de utilizat seara, după cină.
Regimul de dozare Doze uzuale recomandate Adulţi
De regulă, doza iniţială recomandată constituie 12 mg (câte 1 comprimat 4 mg de 3 ori pe zi).
Doza zilnică recomandată la adulţi constituie câte 1 comprimat de 1 -5 ori (4-20 mg pe zi).
Urticaria cronică - pot fi administrate câte 6 mg pe zi, divizate în 3 prize (adică câte '/2 comprimat de 3 ori pe zi).
Migrena acută - se recomandă doza de 4 mg (câte 1 comprimat) pe zi. Dacă migrena persistă,
aceeaşi doză poate fi repetată după 30 minute (câte 1 comprimat 4 mg). Ulterior de regulă este
suficient de administrat câte 1 comprimate fiecare 4-6 ore. Nu se recomandă administrarea dozelor mai mari de 8 mg (2 comprimate) timp de 4-6 ore.
Doza de întreţinere în migrenă: de regulă este eficientă administrarea a dozei de 12 mg (câte 1comprimat de 3 ori) pe zi.
Anorexie (pierderea poftei de mâncare): de regulă este eficientă administrarea a dozei de 12 mg (câte 1 comprimat de 3 ori) pe zi.
Doza zilnică maximă - 32 mg (câte 2 comprimate de 4 ori) pe zi.
Grupe speciale de pacienţi
Vârstnici (cu vârsta peste 65 ani), astenizaţi, debilitaţi
Peritol, comprimate nu se va administra la pacienţii vârstnici slăbiţi (cu vârsta peste 65 ani), pacienţii cu incapacitate funcţională deoarece prezintă sensibilitate crescută la unele reacţii adverse ale antihistaminicelor (de exemplu: ameţeli, somnolenţă, scăderea tensiunii arteriale).
Tulburarea funcţiei hepatice: la aceşti pacienţi poate fi necesară reducerea dozei.
Tulburarea funcţiei renale: substanţa activă a preparatului preponderent se elimină pe cale renală, de aceea la aceşti pacienţii poate fi necesară reducerea dozei.
Copii şi adolescenţi
Peritol nu se va administra la copii cu vârsta sub 2 ani, deoarece nu a fost stabilită siguranţa şi eficacitatea la acest grup de vârstă.
Copii cu vârsta peste 2 ani
Tratamentul cu Peritol copiilor cu vârsta peste 2 ani se va efectua cu precauţie, deoarece ei pot prezenta sensibilitate crescută faţă de unele reacţii adverse ale preparatului, la copii în cazuri rare acest preparat poate cauza nelinişte.
La copii cu vârsta cuprinsă între 2-6 ani se recomandă de utilizat soluţie, ce conţine substanţă activă din acelaşi grup farmacologic, dar poate fi administrat şi sub formă de comprimate. Doza recomandată - 2 mg de două sau trei ori pe zi câte jumătate de comprimat (2-3 x '/2 comprimat), adică câte 2 mg de 2-3 ori pe zi. Doza zilnică maximă nu trebuie să depăşească 8 mg (2 comprimate).
Copii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani
Doza zilnică uzuală este de 8-12 mg (câte 1 comprimat administrat de 2-3 ori pe zi). Dacă este necesară administrarea dozei nictemerale într-o priză, această doză trebuie administrată seara înainte de culcare. Doza nictemerală maximă nu trebuie să depăşească 16 mg (4 comprimate).
Mod de administrare
Comprimate pentru administrare orală. Comprimatele se vor administra până sau după mese, cu apă.
La iniţierea tratamentului, frecvent se înregistrează somnolenţă, de aceea prima doza se va administra seara, după cină. Administraţi Peritol în fiecare zi la aceeaşi oră. Aceasta va asigura efectul optim al preparatului. În plus, aceasta vă va ajuta să ţineţi minte ora când trebuie să luaţi comprimatele.
Dacă nu sunteţi sigur privind dozarea corectă a preparatului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau cu farmacistului.
Dacă luaţi mai mult Peritol comprimate decât trebuie
În cazul unui supradozaj, anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la unitatea de urgenţă a celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră acest prospect şi comprimatele rămase, pentru a arăta medicului.
Simptomele supradozajului: sedare, somnolenţă, comă, excitaţie, convulsii, uscăciunea gurii, dilatarea pupilelor, înroşirea bruscă şi trecătoare a feţei, tulburări gastro-intestinale.
Dacă uitaţi să luaţi Peritol comprimate
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată. Omiteţi doza uitată şi utilizaţi doza următoare la momentul corespunzător.
Dacă încetaţi să utilizaţi Peritol comprimate
Nu întrerupeţi de sine stătător tratamentul cu Peritol, cu excepţia cazului în care apar reacţii alergice (reacţii de hipersensibilitate) sau alte reacţii adverse grave, deoarece acest lucru poate duce la agravarea stării dumneavostră.
Durata curei de tratament cu Peritol va fi stabilită de medic. Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui preparat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Întrerupeţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră, dacă apar următoarele reacţii adverse deoarece acestea necesită asistenţă medicală de urgenţă:
- erupţie alergică pe piele (datorată reacţiei de hipersensibilitate), urticarie, umflarea mâinilor, picioarelor sau feţei,
- reacţie gravă de hipersensibilitate însoţită de dificultăţi la respiraţie, ameţeli.
Rar, în timpul tratamentului de lungă durată Peritol poate produce tulburări hematologice (scădere marcată a numărului de globule albe determinând scăderea rezistenţei organismului împotriva infecţiilor, scăderea numărului plachetelor sanguine, anemie determinată de distrugerea globulelor roşii).
Adresaţi-vă cât mai repede posibil medicului dumneavoastră dacă, în timpul tratamentului de lungă durată, apare febră, dureri în gât, ulceraţii la nivelul mucoasei bucale, paloare, icter, oboseală, dificultate la respiraţie, vânătăi, sângerări neobişnuite sau greu controlabile.
În plus în timpul tratamentului cu Peritol mai pot să apară următoarele simptome:
Tulburări hematologice şi limfatice
Anemie determinată de distrugerea globulelor roşii, scădere marcată (sau lipsa) a numărului de globule albe, scăderea numărului plachetelor sanguine.
Tulburări ale sistemului imunitar Edem alergic, şoc anafilactic.
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Lipsa poftei de mâncare, creşterea apetitului alimentar.
Tulburări psihice
Confuzie mintală, halucinaţii vizuale, nelinişte, iritabilitate, comportament agresiv, insomnie, euforie, isterie.
Tulburări ale sistemului nervos
Cel mai frecvent - somnolenţă. În general, această reacţie adversă este tranzitorie, dispare după 3-4 zile de tratament.
În plus, pot să apară ameţeli, afectarea coordonării mişcărilor, tulburări de mers (ataxie), tremurături, dureri acute şi senzaţie de amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor (parestezie), inflamaţia nervilor (simptome care includ creşterea senzaţiei de durere, paralizie, spasm muscular), convulsii, durere de cap şi stare de slăbiciune.
Tulburări oculare
Scăderea acuităţii vizuale, tulburări de acomodare (dilatarea pupilelor), diplopie (vedere dublă). Tulburări acustice şi vestibulare
Inflamaţia urechii interne, ameţeli cu senzaţie de învârtire (vertij), ţiuituri în urechi.
Tulburări cardiace
Palpitaţii, bătăi rapide ale inimii sau bătăi neregulate.
Tulburări vasculare
Tensiune arterială scăzută.
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Uscarea mucoasei nazale şi faringelui, viscozitate crescută a secreţiei bronşice, dificultăţi în respiraţie, congestie nazală, sângerări nazale.
Tulburări gastro-intestinale
Uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, disconfort gastric, diaree sau constipaţie.
Tulburări hepatobiliare
Îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter), uneori cu febră, scaun de culoare deschisă şi urină închisă la culoare. Aceste simptome indică prezenţa unor probleme la nivelul ficatului, ocluzie la nivelul căilor biliare, inflamaţia ficatului şi insuficienţă hepatică.
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Înroşirea pielii, erupţii cutanate, urticarie; foarte rare - edem Quincke, transpiraţii abundente, sensibilitate la lumină.
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Creşterea frecvenţei micţiunilor, dificultăţi de urinare, retenţie urinară.
Tulburări ale aparatului genital şi sânului Menstruaţie precoce.
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare Iritabilitate, constricţie toracică, fatigabilitate, frisoane.
Investigaţii diagnostice Creşterea greutăţii corporale.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: www.amed.md sau e-mail : farmacovigilenta@amed.md
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează Peritol
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor!
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
Perioada de valabilitate este indicată pe ambalaj. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi acest preparat, în caz de semne vizibile de deteriorare a calităţii lor (de exemplu, modificarea culorii).
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Peritol comprimate
Substanţa activă: fiecare comprimat conţine clorhidrat de ciproheptadină 4 mg (sub formă de clorhidrat de ciproheptadină sesquihidrat 4,3 mg).
Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, gelatină, talc, amidon de cartof, lactoză monohidrat (128 mg).
Cum arată Peritol comprimate şi conţinutul ambalajului:
Comprimat.
Comprimate rotunde plate de culoare albă sau alb-gri, cu margini teşite, cu incizie pe o parte şi inscripţia arcuită „PERITOL” gravată pe cealaltă parte, fără miros sau aproape fără miros.
Cu ajutorul inciziei comprimatul poate fi divizat în două doze egale.
Conţinutul ambalajului
Câte 10 comprimate în blister din folie PVC/PVDC/aluminiu. Câte 2 blistere (20 comprimate) împreună cu prospectul în cutie de carton.
Deţinătorul certificatului de înregistrare şi fabricantul Deţinătorul certificatului de înregistrare
Egis Pharmaceuticals PLC
H-1106 Budapesta, Keresztúri út 30-38.
Ungaria
Fabricantul
Egis Pharmaceuticals PLC
H-9900 Körmend, Mátyás király út 65.
Ungaria
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Article 13639
  • Cod medicament 0300980026
1 persoane se uită chiar acum la acest produs
Adăugat