Coșul este gol. Adăugați un produs

Vincamina 7,5mg/ml 2ml sol. inj. N10

214,30 lei
Adaugă în coş
Vincamină sol. inj. 7,5 mg/ml 2 ml N 5×2


Vincaminum

Compoziţie

1 fiola conţine

vincaminã 10 mg

Grupa FARMACOTERAPEUTICĂ:

vasodilatatoare periferice.

Indicaţii terapeutice

Tratament simptomatic al deficitului patologic cognitiv şi neurosenzorial cronic al pacienţilor vârstnici (cu excepţia bolii Alzheimer şi a altor tipuri de demenţe).

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la vincamină sau la oricare dintre excipienţii produsului.

Tumori cerebrale cu hipertensiune intracraniană.

Precauţii

Administrarea vincaminei poate provoca torsada vârfurilor. Ca urmare, trebuie avute în vedere condiţiile care predispun la apariţia torsadei vârfurilor:

- hipokaliemie-în caz de antecedente de hipokaliemie, inclusiv cea indusă de medicamente administrate concomitent, este necesară corectarea kaliemiei înainte de începerea administrării vincaminei;

- bradicardie, indiferent de etiologie;

- tulburări de conducere atrio-ventriculare;

- alte aritmii, îndeosebi bradiaritmii - se recomandă utilizarea cu prudenţă a vincaminei, sub supravegherea atentă.

Torsada vârfurilor este o tulburare de ritm care poate fi provocată de anumite antiaritmice sau alte medicamente. Hipokaliemia (indusă de diuretice hipokaliemiante, laxative stimulante, amfotericina B i. v. , gluco-şi mineralocorticoizi, tetracosactid) este un factor favorizant al torsadei vârfurilor, ca şi bradicardia şi intervalul QT prelungit preexistent, congenital sau dobândit.

Medicamentele care pot provoca torsada vârfurilor sunt:

- antiaritmice - amiodaronă, bretiliu, disopiramidă, chinidină, sotalol;

- alte medicamente - astemizol, bepridil, eritromicină i. v. , halofantrină, pentamidină, sparfloxacină, sultopridă, terfenadină, vincamină. Conţine zahăr. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei-izomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament. Conţine lactoză monohidrat. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Interacţiuni

Asocieri contraindicate:

- medicamente care induc torsada vârfurilor (antiaritmice - amiodaronă, bretiliu, disopiramidă, chinidină, sotalol - şi alte medicamente - bepridil, eritromicină i. v. , sultopridă) -risc marcat de tulburări ventriculare, îndeosebi torsada vârfurilor.

Asocieri nerecomandate:

- hipokaliemiante - amfotericina B i. v. , gluco - şi mineralocorticoizi pe cale sistemică, laxative stimulante, tetracosactid, diuretice hipokaliemiante (în monoterapie sau în asociere )-torsada vârfurilor (hipokaliemia este un factor favorizant, ca şi bradicardia şi intervalul QT prelungit preexistent); se recomandă prevenirea hipokaliemiei şi, dacă este necesar, corectarea acesteia, precum şi monitorizarea intervalului QT;

- laxative stimulante-se recomadă utilizarea altor laxative;

- medicamente care produc tosada vârfurilor (astemizol, halofantrină, pentamidină, sparfloxacină, terfenadină) - risc marcat de tulburări ventriculare, îndeosebi torsada vârfurilor; în cazul în care asocierea nu poate fi evitată se recomandă supraveghere clinică şi electrocardiografică atentă.

Atenţionări speciale

Sarcina şi alăptarea

Acest medicament este utilizat îndeosebi la pacienţii vârstnici, la care nu mai este posibilă instalarea sarcinii. În absenţa datelor clinice concludente, administrarea vincaminei nu este recomandată în timpul sarcinii şi alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Vincamina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

intramuscular, 1-3 fiole/zi (10-30 mg), in cure de 10-30 zile, separate prin pauze de 10-15 zile; in perfuzie intravenoasa, 3-6 fiole (30-60 mg) in 250 ml solutie glucozata sau salina izotone, introduse in decurs de 4 ore, sub controlul presiunii arteriale (doza se micsoreaza cand varsta depaseste 70 de ani).

Reacţii adverse

În timpul tratamentului cu vincamină se poate produce alungirea intervalului QT, cu risc de apariţie a torsadei vârfurilor.

Contraindicatii

Sarcina, tumori cerebrale cu hipertensiune intracraniana; prudenta si doze mici progresiv crescande in caz de sechele infarct si aritmii (se corecteaza eventual hipokaliemia); injectiile sunt contraindicate in cardiopatiile organice (insuficienta cardiaca, sechele dupa infarct), aritmii de cauza organica, bloc atrio-ventricular, tulburari electrocardiografice de repolarizare - situatii care impun prudenta si in cazul folosirii caii orale; prudenta la hepatici si in afectiunile convulsivante. Nu se injecteaza intravenos direct (in forma nediluata).

Supradozaj

Până în prezent nu se cunosc cazuri de supradozaj cu vincamină. În caz de supradozaj se recomandă monitorizare clinică şi electrocardiografică atentă, tratament simtomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25°C.

A se păstra în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj

Cutie cu fiole cu 7,5 ml N 5×2.
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Țara producător Bulgaria
  • Producător BalkanPharm.
  • Article 79185
  • Cod medicament 2200190150
Adăugat