Coșul este gol. Adăugați un produs

Xylazol spray nazal 1 mg/50 mg/ml 10ml N1

68,90 lei
Adaugă în coş
Xylazol 1 mg/50 mg/ ml spray nazal, soluţie

Clorhidrat de xilometazolină/Dexpantenol

1. CE ESTE XYLAZOL Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Xylazol este un spray nazal care conţine următoarele substanţe active: xilometazolină şi dexpantenol şi este destinat exclusiv utilizării nazale. Xilometazolina are activitate vasoconstrictoare, decongestionând, astfel, mucoasele nazale. Cea de-a doua substanţă activă, dexpantenolul, este un derivat al acidului pantotenic, o vitamină ce permite vindecarea rănilor şi care protejează membranele mucoasei. Xylazol este folosit pentru reducerea congestiei mucoasei nazale asociată rinitelor şi pentru a favoriza vindecarea pielii şi a leziunilor mucoaselor, pentru tratamentul rinitelor vasomotorii şi pentru tratamentul afectării respiraţiei nazale după intervenţii chirurgicale la nivel nazal. Xylazol poate fi utilizat pentru copii cu vârsta peste 6 ani.

2. CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ÎNAINTE SĂ LUAŢI XYLAZOL NU UTILIZAŢI XYLAZOL:

- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la xilometazolină, dexpantenol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);

- dacă suferiţi de o inflamaţie uscată, cu cruste, a mucoasei nazale (rhinitis sicca);

- după extirparea chirurgicală â glandei pineale prin nas (hipofizectomie transsfenoidală) sau alte proceduri operatorii la care este expusă membrana cerebrală;

- la copiii mici şi copii cu vârsta sub 6 ani.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare

Înainte să utilizaţi Xylazol, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:

- luaţi inhibitori de monoaminooxidază (inhibitori MAO) sau alte medicamente cu potenţial mare de ridicare a tensiunii arteriale;

- aveţi presiune intraoculară ridicată, în special glaucom cu unghi închis;

- suferiţi de boli cardiovasculare severe (de exemplu boală coronariană, tensiune arterială ridicată (hipertensiune);

- aveţi o tumoare a suprarenalei (feocromocitom);

- suferiţi de boli metabolice (de exemplu: afectarea glandei tiroide (hipertiroidism), diabet zaharat);

- suferiţi de boala metabolică denumită porfirie;

- suferiţi de hiperplazie de prostate.

Când administraţi medicamentul, ţineţi flaconul în poziţie verticală cu pulverizatorul orientat în sus. înainte de utilizare, curăţaţi meaturile (cavităţile) nazale.

Nu utilizaţi acelaşi flacon pentru mai multe persoane, pentru a evita răspândirea infecţiei.

Utilizarea continuă nu este recomandată pentru o perioadă de timp mai mare de 7 zile. Dacă simptomele persistă mai mult de 7 zile, consultaţi un medic. Utilizarea Xylazol în rinita cronică se poate face numai sub supraveghere medicală, datorită pericolului de afectare a mucoasei nazale.

Copii: în cazul copiilor trebuie evitată utilizarea de lungă durată şi supradozajul. Utilizarea de doze mai mari trebuie să se facă sub supraveghere medicală. Xylazol conţine o concentraţie de substanţe active care este destinată adulţilor şi copiilor cu vârsta peste 6 ani şi, ca urmare, nu este recomandat copiilor mici şi copiilor cu vârsta sub 6 ani. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani sunt disponibile spray-uri nazale de concentraţii mai mici.

Xylazol împreună cu alte medicamente: Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Utilizarea concomitentă a Xylazol cu anumite medicamente timeretice (tranilcipromină-de tip inhibitori MAO sau antidepresive tricidice) poate duce la creşterea tensiunii arteriale, ca rezultat al efectelor asupra funcţiilor cardiovasculare.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea: Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Xylazol nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, deoarece nu există date suficiente privind administrarea de clorhidrat de xilometazolină la gravide. Xylazol nu trebuie utilizat de către mamele care alăptează, deoarece nu se cunoaşte dacă dorhidratul de xilometazolină este excretatîn laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor: Xylazol, utilizat conform recomandărilor, nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Xylazol conţine dorură de benzalconiu. Clorura de benzalconiu poate provoca iritarea mucoasei nazale.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu vă simţiţi bine în timp ce utilizaţi Xylazol.

3. CUM SĂ LUAŢI XYLAZOL

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a prescris medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze: Dacă nu este altfel indicat de către medic, doza de Xylazol pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani este de 1 puf în fiecare nară, de maxim 3 ori pe zi, ţinând flaconul în poziţie verticală şi inhalând pe nas în timp ce acţionaţi spray-ul. Dozarea depinde de sensibilitatea individuală şi de răspunsul clinic.

Durata administrării: Nu utilizaţi Xylazol mai mult de 7 zile, cu excepţia cazului când medicul vă recomandă acest lucru. Este necesară o pauză de câteva zile înainte de a-l reutiliza. Trebuie consultat întotdeauna medicul în ceea ce priveşte durata tratamentului la copii. Utilizarea prelungită sau frecventă a Xylazol poate duce la inflamarea cronică şi, eventual, la atrofia mucoasei nazale. Pacienţii cu glaucom, glaucom cu unghi închis, în special, trebuie să consulte medicul înainte de utilizarea Xylazol.

Mod de administrare Administrare nazală.

Ghid de utilizare: Spray-ul are un capac care protejează vârful şi îl menţine curat. Nu uitaţi să îl scoateţi atunci când folosiţi spray-ul. Un spray nou (sau unul care nu a fost utilizat de câteva zile) s-ar putea să nu funcţioneze din prima şi va trebui să pregătiţi spray-ul urmărind instrucţiunile de la punctul "Pregătirea spray-ului nazal".

Pregătirea spray-ului nazal

Trebuie să pregătiţi spray-ul nazal:

- înainte de a-l utiliza pentru prima dată;

- dacă nu l-aţi folosit de câteva zile;

- dacă tocmai l-aţi curăţat, urmărind instrucţiunile de la punctul "Curăţarea spray-ului nazal".

Pregătirea spray-ului nazal vă ajută să vă asiguraţi că veţi primi întotdeauna întreaga doză de medicament. Urmaţi paşii de mai jos:

- Agitaţi spray-ul nazal şi înlăturaţi capacul prin presarea părţilor laterale cu degetul arătător şi degetul mare şi prin tragerea lui în sus. Nu răsuciţi capacul.

- Ţineţi spray-ul nazal îndreptat în sus şi orientaţi vârful aplicatorîn direcţia opusă dumneavoastră.

- Puneţi degetul arătător şi degetul mijlociu pe gâtul flaconului de ambele părţi ale vârfului şi degetul mare sub flacon.

- Menţineţi degetul mare fixat şi apăsaţi ferm cu degetele pe gâtul flaconului, efectuând o pulverizarea în aer pentru a fi siguri că pompa-dozatoare este funcţională.

- Spray-ul nazal este acum gata pentru a fi folosit.

- în cazul în care credeţi că vârful ar putea fi înfundat, nu folosiţi un ac sau alt obiect ascuţit pentru a-l curăţa, încercaţi să îl curăţaţi urmărind instrucţiunile de la punctul "Curăţarea pompei dozatoare a spray- ului nazal".

Utilizarea spray-ului nazal

1. Agitaţi spray-ul nazal şi îndepărtaţi capacul.

2. Suflaţi nasul pentru a vă curăţa nările.

3. Astupaţi o nară cu un deget şi poziţionaţi cu grijă vârful spray-ului în cealaltă nară. Aplecaţi puţin capul înainte, astfel încât să menţineţi spray-ul nazal drept în sus.

4. Pe măsură ce inspiraţi, apăsaţi ferm pe gâtul flaconului cu degetele.

5. Expiraţi pe gură.

6. Repetaţi paşii din punctele 3 şi 4 pentru cealaltă nară.

7. După utilizarea spray-ului, ştergeţi cu atenţie vârful flaconului cu un şerveţel curat sau cu o batistă.

8. Puneţi capacul la loc.

Curăţarea pompei-dozatoare a spray-ului nazal

Trebuie să curăţaţi pompa-dozatoare a spray-ului nazal cel puţin o dată pe săptămână, pentru a preveni înfundarea vârfului. Urmaţi aceşti paşi:

- îndepărtaţi capacul şi pulverizatorul prin tragerea în sus.

- înmuiaţi pulverizatorul şi capacul în apă călduţă pentru câteva minute, apoi clătiţi sub jet de apă.

- Scuturaţi excesul de apă şi lăsaţi piesele să se usuce la un loc călduţ.

- Aplicaţi pulverizatorul înapoi pe flacon.

Pregătiţi spray-ul nazal urmărind instrucţiunile de la punctul "Pregătirea spray-ului nazal" pentru a fi gata de utilizat.

Dacă se pare că efectul Xylazol este prea puternic sau prea slab, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau.farmacistul.

Dacă utilizaţi mai mult Xylazol decât trebuie: în cazul supradozajului sau a ingestiei accidentale de Xylazol vă puteţi confrunta cu: contracţia pupilelor (mioză), dilatarea pupilelor (midriază), febră, transpiraţii, paloare, colorare albăstruie a buzelor (cianoză), greaţă, convulsii, probleme cardiovasculare (tahicardie, bradicardie, aritmie cardiacă, colaps circulator, stop cardiac, hipertensiune), disfuncţii pulmonare (edem pulmonar), disfuncţii respiratorii, disfuncţii mentale. De asemenea, vă puteţi confrunta cu somnolenţă, scăderea temperaturii corpului, reducerea ritmului cardiac, şocuri ca scăderea bruscă a tensiunii arteriale, încetarea respiraţiei şi comă. în cazul în care suspectaţi un supradozaj, informaţi imediat medicul dumneavoastră, care poate iniţia măsurile necesare, dacă este cazul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Xylazol:

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi tratamentul conform recomandărilor de dozaj.

Dacă încetaţi să utilizaţi Xylazol:

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Xylazol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):

- reacţii de intoleranţă (umflare a pielii şi a mucoaselor, mâncărime şi vezicule la nivelul pielii).

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000persoane):

- palpitaţii, ritm cardiac accelerat (tahicardie), creşterea tensiunii arteriale (hipertensiune).

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000persoane):

- agitaţie, insomnie sau oboseală (somnolenţă, sedare),

- dureri de cap, halucinaţii (în special la copii),

- convulsii (în special Ia copii, manifestate prin contracţii involuntare ale musculaturii întregului corp),

- aritmii cardiace,

- creşterea congestiei mucoasei nazale după ce efectul medicamentului a încetat (hiperemie reactivă), sângerări nazale (epistaxis).

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):

- arsuri sau uscare a mucoasei nazale, strănut.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă, nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate: Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ XYLAZOL

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25 °C. După prima deschidere a flaconului, preparatul poate fi folosit timp de 12 săptămâni. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Nu aruncaţi nici un medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Article 95151
  • Producător World Medicine
  • Țara producător Marea Britanie
  • Cod medicament 9200900735
14 persoane se uită chiar acum la acest produs
Adăugat