Coșul este gol. Adăugați un produs

Nakom 250mg+25mg comp. N10x10

457,99 lei
472,15 lei
Adaugă în coş
DESCRIEREA PREPARATULUI
Nacom comprimate 275 mg, 125 mg

Indicatii
Nakom este indicat în tratamentul tuturor formelor de Parkinson, cu exceptia celui indus medicamentos. Nakom este indicat la pacientii care prezinta fluctuatii de orice tip privind raspunsul la tratament, în special la cei cu fluctuatii ale concentratiilor plasmatice (de exemplu, "diskinezia vârfului de doza" si "sfârsitul deteriorarii dozei"), ca si pentru un mai bun control al simptomelor nocturne. Este necesara acumularea de noi date pentru a determina daca începerea terapiei cu levodopa prin Nakom, la pacientii noi, cu Parkinson, are, de asemenea, avantaje.
Reactii adverse
Anorexia, greata si voma apar rareori în cursul terapiei cu Nakom. Asemenea reactii adverse pot aparea în stadiile initiale ale terapiei si pot fi controlate fie prin administrarea Nakom în timpul meselor sau împreuna cu alimente sau lichide în cantitati suficiente, fie prin cresterea gradata a dozelor. Manifestari cardiovasculare (aritmii sau hipotensiune ortostatica) pot aparea ocazional.
În stadiile tardive ale tratamentului pot aparea miscari involuntare de tip coreiform sau atetozic.
Acestea pot fi de regula eliminate sau reduse pâna la un nivel tolerabil, prin scaderea dozelor. O crestere ulterioara a dozelor, pentru obtinerea unui efect terapeutic mai bun, poate fi încercata fara a fi urmata în mod obligatoriu de reaparitia reactiilor adverse. Cresterea concentratiei serice a transaminazelor si/sau fosfatazei alcaline, de obicei de mica importanta, fara a fi depasit pragul superior al normalului, a fost uneori observata. În câteva cazuri au fost semnalate trombocitopenii si/sau lucopenii tranzitorii sau anemie hemolitica de mica intensitate. Cu toate acestea, în conditiile unei terapii de lunga durata este necesar controlul periodic al hemoleucogramei dar si al functiei hepatice si renale. Au fost observate si tulburari nervoase centrale (insomnie, agitatie, rareori psihoze si/sau reactii psihotice - în special la vârstnici). Interactiuni. Nakom poate potenta efectul simpatomimeticelor administrate concomitent. În aceasta situatie, este necesara o supravechere atenta a aparatului cardiovascular, iar dozele de simpatomimetice vor trebui sa fie reduse. Monitorizarea tensiunii arteriale este necesara atunci când Nakom este administrat concomitent cu medicamente hipotensoare, din cauza efectului aditiv pe care acesta îl exercita. Medicamentele neuroleptice actioneaza ca antagonisti ai Nakom.
Efectul produs de levodopa poate fi anihilat de vitamina B6.
Acest antagonism nu apare daca levodopa este asociata cu un inhibitor de decarboxilaza, astfel încât Nakom poate fi concomitent cu preparatele polivitaminice ce contin si vitamina B6. Asocierea Nakom cu alte antiparkinsoniene (anticolinergice, amantadina, agonisti ai dopaminei) este posibila, dar îsi potenteaza reciproc atât efectele dorite, cât si cele nedorite. Supradozare. Cele mai obisnuite semne de supradozare sunt miscarile involuntare, confuzia, insomnia si mult mai rar greata, voma sau aritmiile cardiace. Contracararea supradozarii consta în spalatura gastrica, monitorizare cardiaca (EKG) si a respiratiei. Uneori poate fi necesara administrarea de stimulenti respiratorii si/sau antiaritmice sau, la nevoie, neuroleptice.
Mod de administrare
Tratamentul se începe cu 1/2 comprimat de 1-2 ori/zi, crescând cu 1/2 comprimat la fiecare 1-2 zile pâna la atingerea dozei optimale, obisnuit 3-5 comprimate/zi (în 4 prize, cu apa multa, 1/2 de ora înaintea meselor). În cazul înlocuirii levodopei medicament unic, administrarea de Nakom se începe dupa o pauza de 12 ore, folosind o doza zilnica de levodopa de aproximativ 1/5 din cea anterioara.
Actiune terapeutica
Levodopa actioneaza ca antiparkinsonian dopaminergic; carbidopa inhiba decarboxilarea levodopei în periferie, asigurând concentratii superioare acesteia în sistemul nervos central (la locul de actiune).
Contraindicatii
Pacientii nu trebuie sa utilizeze inhibitori de monoaminooxidaza, cu exceptia selegilinei, în perioada tratamentului cu Nakom. Nakom nu trebuie administrat la pacientii cu decompensari grave, endocrine, renale, hepatice sau cardiace si nici la cei cu psihoze sau nevroze psihice severe. Nakom nu va fi administrat la pacienti sub 25 de ani (dezvoltarea scheletului osos trebuie sa fie completa) sau la femeile însarcinate. Daca sarcina apare la o femeie aflata sub tratament cu Nakom, medicamentul trebuie sa fie întrerupt imediat. Masurarea recenta a presiunii intraoculare este necesara la pacientii cu glaucom supusi terapiei cu Nakom.
Controale periodice cardio-vasculare (inclusiv EKG) trebuie efectuate la toti pacientii care au prezentat în antecedente un infarct miocardic, insuficienta coronariana sau o aritmie cardiaca. O atentie deosebita va fi acordata si pacientilor cu antecedente de ulcer gastric sau osteomalacie. Cu exceptia urgentelor, Nakom va fi oprit cu cel putin 12-14 ore înainte de efectuarea unor interventii chirurgicale care necesita anestezie generala (din cauza interactiunilor medicamentoase - vezi interactiuni). Dupa interventia chirurgicala, terapia cu Nakom va fi reluata, crescându-se în mod gradat dozele pâna la atingerea nivelului preoperator. Daca pacientul trabuie operat de urgenta, fara ca terapia cu Nakom sa fi fost oprita în prealabil, se va evita anestezia cu ciclopropan sau halotan.
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Țara producător Austria
  • Producător Sandoz
  • Article 13047
Adăugat