Coșul este gol. Adăugați un produs

Cordaflex 10mg comp. film. N100

39,19 lei
40,40 lei
Adaugă în coş
1. Ce este Cordaflex şi pentru ce se utilizează
Substanţa activă a preparatului, nifedipina, este un blocant al canalelor de calciu de tip dihidropiridinic, care dilată arterele şi arterele coronariene ale inimii şi scade tensiunea arterială.
Datorită acţiunii vasodilatatoare şi ameliorării aportului de oxigen la inimă preparatul poate fi utilizat pentru:
- profilaxia acceselor anticipate de angină pectorală (durere apăsătoare în cutia toracică) şi
- în calitate de tratament de urgenţă al crizei hipertensive (creşterea bruscă a tensiunii arteriale).
La pacienţii cu hipertensiune arterială sau angină pectorală preparatul Cordaflex poate cauza creşterea riscului dezvoltării bolilor cardiace severe, de aceea, preparatul poate fi administrat, dacă lipsesc alte metode adecvate de tratament.


2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Cordaflex
Nu utilizaţi Cordaflex:
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă (nifedipina) sau la oricare dintre celelalte componente (vezi pct.8),
• în unele boli cardio-vasculare: insuficienţă cardiacă acută (şoc cardiogen), circulaţie sanguină instabilă, durere în cutia toracică de etiologie neclară şi hipertensiune severă cu afectare a organelor,
• preparatul nu trebuie utilizat pentru tratamentul anginei pectorale instabile, în cazul căreia accesele repetate de angină pectorală devin mai severe, necătând la tratamentul simptomatic efectuat,
• infarct miocardic şi o lună după infarct,
• preparatul nu se va utiliza pentru tratamentul durerii acute în cutia toracică (accese acute de angină pectorală),
• în tratamentul cu rifampicină (antibiotic).
Atenţionări şi precauţii
Înainte de a lua Cordaflex consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. Dacă aveţi una dintre următoarele condiţii, înainte de a începe să Cordaflex consultaţi medicul dumneavoastră:
• dacă dumneavoastră aveţi tensiune arterială foarte joasă (tensiunea sistolică (nivelul de sus) mai mică de 90 mmHg),
• dacă dumneavoastră aveţi insuficienţă cardiacă severă
• dacă la dumneavoastră aorta este îngustată (stenoză aortică) cu simptome clinice semnificative,
• dacă dumneavoastră aveţi diabet zaharat, deoarece în acest caz poate fi necesară modificarea dozei preparatelor antidiabetice,
• dacă vă aflaţi la tratamentul cu hemodializă, deoarece în rezultatul reducerii volumului sângelui circulant administrarea de Cordaflex poate cauza scăderea bruscă a tensiunii arteriale,
• în maladii hepatice poate fi necesară reducerea dozei nifedipinei,
• nifedipina nu se va administra în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor, când starea clinică a pacientei necesită tratament cu nifedipină. Nifedipina trebuie administrată la gravide, numai în caz de hipertensiune arterială severă, care nu răspunde la terapia antihipertensivă standard.
• nifedipina nu se recomandă de administrat în perioada de alăptare, deoarece se cunoaşte că se excretă în laptele matern. Dacă, în opinia medicului dumneavoastră, trebuie să fiţi tratate absolut cu nifedipină, este recomandat să amânaţi alăptarea sau să pompaţi laptele matern pentru 3-4 ore după administrarea preparatului,
• dacă utilizaţi anumite preparate (vezi Cordaflex®, comprimate filmate împreună cu alte medicamente).
Copii şi adolescenţi cu vârsta până la 18 ani
Cordaflex nu se recomandă de administrat la copii şi adolescenţi cu vârsta până la 18 ani, deoarece există date limitate privind eficienţa şi siguranţa acestui preparat la această categorie de pacienţi.
Cordaflex împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau planificaţi să luaţi.
Spuneţi medicului, dacă dumneavoastră luaţi:
• alte preparate antihipertensive, diuretice;
• rifampicina (antibiotic). Nu utilizaţi acest medicament în combinaţie cu nifedipina (a se vedea " Nu utilizaţi Cordaflex");
• cimetidină (un medicament pentru tratamentul ulcerului gastric);
• digoxină, diltiazem, chinidină, şi beta-blocante (medicamente pentru tratarea bolilor de inimă);
• quinupristină/dalfopristină;
• fenitoină, carbamazepină sau acid valproic (medicamente pentru tratamentul epilepsiei);
• cisapridă (un medicament pentru a stimula funcţia esofagului şi stomacului);
• injecţii de sulfat de magneziu în timpul sarcinii (poate provoca o scădere bruscă a tensiunii arteriale); •
• eritromicină (antibiotic);
• ketoconazol, fluconazol sau itraconazol (medicamente antifungice);
• indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir şi amprenavir (medicamente pentru tratamentul HIV - virusul imunodeficienţei umane);
• fluoxetină;
• tacrolimus (un medicament pentru a preveni respingerea ţesutului după transplant);
• fenobarbital (sedativ şi hipnotic).
Utilizarea Cordaflex cu alimente, băuturi şi alcool
În timpul tratamentului cu Cordaflex este interzis consumul de alcool.
Unul din componentele sucului de grapefruit inhibă metabolismul nifedipinei, ceea ce conduce la creşterea efectului preparatului, de aceea se va evita consumul sucului de grapefruit în timpul tratamentului. Acest efect ar putea dura cel puţin 3 zile după ultima consumare de suc de grapefruit.
Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
Sarcina
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, informaţi medicul sau farmacistul.
Nifedipina nu se va administra în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor, când starea clinică a pacientei necesită tratament cu nifedipină. Nifedipina trebuie administrată la gravide, numai în caz de hipertensiune arterială severă, care nu răspunde la terapia antihipertensivă standard,
Alăptarea
Nifedipina nu se recomandă de administrat în perioada de alăptare, deoarece se cunoaşte că se excretă în laptele matern. Dacă, în opinia medicului dumneavoastră, trebuie să fiţi tratate absolut cu nifedipină, este recomandat să amânaţi alăptarea sau să pompaţi laptele matern pentru 3-4 ore după administrarea preparatului.
Fertilitatea
În cazuri izolate de fertilizare extracorporale, antagoniştii canalelor de calciu, inclusiv nifedipina, pot afecta funcţia spermatozoizilor. În cazul bărbaţilor trataţi cu nifedipină care nu reuşesc în mod repetat să procreeze prin aceste tehnici, administrarea acestor preparate pot fi o explicaţie a eşecului tehnicilor de fertilizare extracorporale.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, înainte de a lua orice medicament consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Reacţiile adverse la medicament, care prezintă variabilitate inter-individuală, pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. La pacienţi se recomandă evitarea conducerii vehiculelor şi folosirea utilajelor, în special la începutul tratamentului, la schimbarea medicaţiei şi în combinaţie cu alcoolul. Nu conduceţi un vehicul sau folosiţi utilaje periculoase dacă aveţi ameţeli, vedere înceţoşată, senzaţie de rău.

Cordaflex în calitate de excipient conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide (de exemplu lactoza), vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.


3. Cum să luaţi Cordaflex
Luaţi întotdeauna acest preparat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
Regimul de dozare
Doza iniţială uzuală recomandată - câte un comprimat (10 mg) atât în tratamentul de urgenţă al hipertensiunii arteriale (creşterea tensiunii arteriale cu pericol pentru viaţă) cât şi pentru profilaxia acceselor anticipate de angină pectorală (spasm al arterelor coronariene, care se manifestă prin durere apăsătoare în cutia toracică).
Doza maximă la o priză constituie 20 mg.
Intervalul dintre administrarea a două comprimate (20 mg) nifedipină şi doza următoare trebuie să constituie nu mai puţin de 2 ore.
Doza maximă zilnică de nifedipină constituie 6 comprimate (60 mg).
Mod de administrare
Calea de administrare: orală.
La anticiparea dezvoltării accesului de angină pectorală sau crizei hipertensive comprimatul poate fi mestecat, ţinut câteva timp în cavitatea bucală şi apoi se va înghiţi, cu o cantitate mică de apă.
Comprimatele nu se vor administra cu sucul de grapefruit.
Vârstnici
Reducerea metabolismului la vârstnici poate conduce la aceea că efectul terapeutic scontat poate fi atins la administrarea dozelor mai mici de nifedipină.
Tulburarea funcţiei hepatice
Nifedipina se metabolizează, preponderent în ficat, de aceea este necesară reducerea dozei în funcţie de funcţia hepatică a pacientului.
Tulburarea funcţiei renale
În caz de tulburarea funcţiei renale nu este necesară ajustarea dozei de nifedipină.
Dacă luaţi mai mult Cordaflex decât trebuie (supradozaj)
În plus la reacţiile adverse, în funcţie de severitatea intoxicaţiei pot fi observate următoarele simptome: scăderea semnificativă şi bruscă a tensiunii arteriale, creşterea frecvenţei pulsului, dureri în piept (angină pectorală), leşin, pierderea conştienţei, scăderea frecvenţei contracţiilor cardiace, "omiterea" următoarelor contracţii cardiace şi creşterea nivelului de zahar din sânge. În cazurile severe pot exista confuzie, chiar comă.
Dacă dumneavoastră aţi luat mai mult Cordaflex decât v-a fost indicat, adresaţi-vă imediat la medic, deoarece în caz de supradozaj este necesar un tratament complex, preferabil în staţionar, care trebuie instituit cât mai curând posibil.
Dacă uitaţi să luaţi comprimate de Cordaflex
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi comprimate Cordaflex
Nu întrerupeţi tratamentul cu preparatul Cordaflex, fără a consulta medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile
Ca şi alte medicamentele, acest preparat poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvenţa reacţiilor adverse este definită astfel:
foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
frecvente (care afectează 1-10 din 100 pacienţi)
mai puţin frecvente (care afectează 1-10 din 1000 pacienţi)
rare (care afectează 1-10 din 10000 pacienţi)
foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi)
cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
Dacă observaţi apariţia uneia sau a mai multor reacţii descrise mai jos, şi administraţi acest preparat şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Mai puţin frecvente
• Umflarea feţei, buzelor, limbii, gâtului, dificultăţi de respiraţie (angioedem).
• Leşin (sincopă).

Cu frecvenţă necunoscută
• Reacţii alergice, care pun viaţa în pericol, care se răspândesc pe întreg corp (în cazuri severe, scădere a tensiunii arteriale, insuficienţă respiratorie, insuficienţă circulatorie) - reacţii anafilactice.
• Durere în gât, ulceraţii ale cavităţii bucale sau febră. Aceste simptome indică o scădere a numărului de celule albe din sânge (leucopenie/agranulocitoză), care este însoţită de un risc crescut de infecţii.
• Dureri retrosternale (angină pectorală), dificultăţi la respiraţie.
• Boală gravă, însoţită de apariţia de bule pe piele, în gură şi pe organele genitale (necroliză epidermică toxică).
Mai jos sunt enumerate alte reacţii adverse
Frecvente
Dureri de cap, vasodilataţie (înroşirea feţei, senzaţia de căldură), edem/umflarea membrelor inferioare, constipaţie, stare prelipotemică.
Mai puţin frecvente
Reacţii alergice, edem alergic, tulburări de somn, anxietate, ameţeli, senzaţie că lucrurile gravitează în jur (vertij), migrenă, tremurături, tulburări de vedere, puls rapid, senzaţie de palpitaţii, scăderea tensiunii arteriale, sângerări nazale, congestie nazală, durere în stomac sau abdomen, greaţă, indigestie, balonare (flatulenţă), uscăciunea gurii, creşterea tranzitorie în enzimelor hepatice, înroşirea pielii, spasme musculare, umflarea articulaţiilor, frecvent, uneori, eliminare dureroasă de cantităţi mari de urină, disfuncţie erectilă, durere de origine necunoscută (în abdomen, în membrele inferioare), frisoane.
Rare
Prurit, erupţii cutanate, urticarie, tulburarea sensibilităţii cutanate, edem şi hiperplazia (crestere anormala) gingiilor.
Cu frecvenţă necunoscută
Creşterea nivelului de zahar din sânge, diminuarea sensibilităţii, somnolenţă, dureri de ochi, senzaţia lipsei de aer, vărsături, afectarea funcţiei muşchiului de închidere (sfincterului) din esofag, icter, inflamaţii ale pielii cauzate de fotosensibilitate, vânătăi mici pe piele şi mucoase determinate la palpare, dureri articulare, dureri musculare.
La începutul tratamentului pot să apară accese de angină pectorală, iar în cazul în care aceste accese au fost o anamneza pacientului, ele pot deveni mai frecvente, poate creşte durata sau gravitatea lor.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: www.amed.md sau e-mail:farmacovigilenta@amed.md
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.


5. Cum se păstrează Cordaflex
A se păstra la loc ferit de lumină, la temperaturi sub 25°C.
A nu se lăsa vederea şi îndemâna copiilor!
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi acest medicament dacă aţi observat semne evidente de înrăutăţire a calităţii lui.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Cordaflex
Substanţa activă: fiecare comprimat filmat conţine 10 mg nifedipină.
Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, croscarmeloză de sodiu, hidroxipropilceluloză, polivinil butiral, talc, stearat de magneziu, hipromeloză, dioxid de titan, oxid galben de fier.
Cum arată Cordaflex şi conţinutul ambalajului:
Comprimate filmate de culoare ocru galben, rotunde, biconvexe, cu suprafaţă mată sau puţin lucioasă, cu miros caracteristic uşor.
Câte 100 comprimate filmate în flacoane de culoare brună cu căpăcele de PE. Câte 1 flacon împreună cu prospectul pentru pacient în cutie de carton.


Deţinătorul certificatului de înregistrare şi fabricantul

Deţinătorul certificatului de înregistrare
Egis Pharmaceuticals PLC
H-1106 Budapesta, Keresztúri út 30-38.
Ungaria

Fabricant
Egis Pharmaceuticals PLC
H-9900 Körmend, Mátyás király út 65.
Ungaria
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Țara producător Ungaria
  • Article 13066
  • Producător Egis Pharmaceuticals PLC
  • Cod medicament 1400260148
1 persoane se uită chiar acum la acest produs
Adăugat