Coșul este gol. Adăugați un produs

Tisercin 25mg comp. film. N50 (!)

47,63 lei
49,10 lei
Adaugă în coş
1 Ce este Tisercin comprimate filmate şi pentru ce se utilizează
Tisercin este un medicament cu acţiune asupra sistemul nervos central, care se utilizează pentru tratamentul stărilor psihotice acute, însoţite de agitaţie (fizică şi psihică), de asemenea a psihozelor cronice (schizofrenie, halucinaţii).
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Tisercin comprimate filmate
Nu utilizaţi Tisercin comprimate filmate:
• dacă sunteţi alergic la levomepromazină (substanţa activă a preparatului Tisercin) sau la oricare dintre celelalte componente ale preparatului (enumerate la pct.6);
• dacă aţi avut alergie la medicamentele cu acţiune similară (clorpromazină, tioridazină, flufenazină, pipotiazină, trifluoperazină) sau aţi avut fotosensibilitate;
• dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;
• dacă luaţi în acelaşi timp remedii antihipertensive;
• dacă luaţi inhibitori MAO (monoaminooxidază) - medicamente care îmbunătăţesc dispoziţia;
• dacă luaţi alte medicamente care cauzează inhibarea sistemului nervos central (alcool, anestezice generale, hipnotice);
• dacă aveţi glaucom cu unghi închis;
• dacă aveţi urinare dificilă;
• dacă suferiţi de boala Parkinson, scleroza multiplă (o boală a sistemului nervos central), miastenia gravis (slăbiciune musculară anormală) sau paralizie a jumătăţii corpului;
• dacă aveţi boli de inimă, insuficienţă cardiacă;
• dacă aveţi tulburare severă a funcţiei renale sau hepatice;
• dacă aveţi o hipotensiune semnificativă clinic (tensiune arterială scăzută);
• dacă aveţi o boală a organelor hematopoietice;
• dacă suferiţi de tulburări metabolice ale porfirinei;
• medicamentul este contraindicat la copiii cu vârsta sub 12 ani.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Tisercin comprimate filmate, consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile sau aveţi bolile de mai jos, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece utilizarea preparatului Tisercin comprimate filmate în aceste cazuri necesită control medical minuţios:
- Pentru a evita dezvoltarea complicaţiilor severe posibile - dacă suferiţi sau aţi suferit în trecut de boli cardiovasculare (tensiune arterială scăzută, tulburări de ritm cardiac, tulburări circulatorii), sau dacă sunteţi vârstnic (peste 65 ani).
- S-a raportat o uşoară creştere a mortalităţii la pacienţii vârstnici cu dementă trataţi cu medicamente antipsihotice, comparativ cu pacienţii, care nu au primit un astfel de tratament.
- Dacă aveţi diabet zaharat, deoarece Tisercin reduce eficacitatea medicamentelor antidiabetice, ca rezultat nivelul de zahăr din sânge poate creşte. De aceea, la începutul şi la sfârşitul tratamentului este necesar un control minuţios al nivelului de zahar din sânge.
- Dacă aveţi epilepsie.
- Dacă suferiţi de alte boli ale sistemului nervos central, deoarece Tisercin poate influenţa, de asemenea, simptomele acestor boli, sau puteţi deveni mai sensibili la anumite efecte secundare.
- Dacă aveţi tulburare a funcţiei renale sau hepatice.
- Dacă dumneavoastră sau altcineva din familia dumneavoastră are antecedente de cheaguri de sânge, pentru că medicamentul ca levomepromazina a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge.
- Dacă medicul dumneavoastră a spus că la dumneavoastră poate să se dezvolte un accident vascular cerebral.
- În cazul dezvoltării reacţiilor alergice (umflarea buzelor, gurii sau gâtului, care determină dificultăţi de respiraţie sau la înghiţire, mâncărime severă), opriţi imediat tratamentul cu Tisercin
- În cazul dezvoltării inexplicabile de alte cauze a febrei, mai ales dacă este însoţită de alte simptome (rigiditate musculară, spasme musculare, insuficienţă a sistemului nervos autonom, creşterea frecvenţei cardiace, tulburări ale ritmului cardiac, fluctuaţiile tensiunii arteriale, transpiraţie excesivă), modificări rapide ale funcţiilor vital-importante, în tulburarea conştienţei cu excitaţie semnificativă, care poate duce la comă, ar trebui să fie întrerupt tratamentul cu acest medicament.
La creşterea temperaturii corpului adresaţi-vă imediat la medic!
Până la începerea şi în timpul tratamentului cu Tisercin se recomandă monitorizarea sistematică următorilor indici:
• tensiunea arterială (în special dacă aceasta este scăzută sau variază);
• funcţia hepatică (în special, la pacienţii cu maladii hepatice);
• analiza calitativă (formula) de sânge (în caz de febră şi dureri în gât,înainte şi în timpul tratamentului);
• ECG (în maladii cardiovasculare şi la pacienţii vârstnici (vârsta peste 65 ani)).
• Nivelul de potasiu în sânge.
Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani
Deoarece comprimatele filmate de 25 mg, nu garantează regimul de dozare exact, Tisercin comprimate filmate este contraindicat copiilor cu vârsta sub 12 ani şi nu este recomandat la adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Tisercin comprimate filmate împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Dacă în timpul tratamentului cu Tisercin sau în termen de o lună de la anularea acestuia, începeţi să luaţi alte medicamente (în special medicamente care acţionează asupra sistemului nervos central), informaţi medicul dumneavoastră.
Tisercin nu trebuie luat cu următoarele preparate:
- antihipertensive - medicamente folosite pentru scăderea tensiunii arteriale;
- unele inhibitorii MAO (antidepresive).
Preparatul Tisercin se va administra cu precauţie în combinaţie cu următoarele preparate (se administrează pe baza deciziei medicului):
- remedii cu acţiune asupra sistemului nervos central (analgezice opioide, anestezice generale, antidepresive, antiepileptice, amfetamine);
- levodopa;
- medicamente antidiabetice pentru administrare orală;
- preparate pentru reglare a ritmului cardiac;
- antibioticele macrolide;
- medicamente antifungice;
- preparate antihistaminice (utilizate în tratamentul alergiilor);
- dilevalol (medicamente care determină fotosensibilitate).
În cazurile de mai sus este necesar un control medical minuţios, în unele cazur i - modificarea dozei preparatului.
Altele:
- administrarea concomitentă cu vitamina C reduce deficitul de această vitamină, asociată cu utilizarea medicamentului Tisercin;
- deferioxamină (pentru tratamentul intoxicaţiilor cu medicamente care conţin fier);
- în cazul supradozării cu antipsihotice nu trebuie folosită adrenalina (epinefrina).
Utilizarea Tisercin comprimate filmate cu alimente, băuturi şi alcool
Consumul de alcool în timpul tratamentului şi până la dispariţia efectelor medicamentului (timp de 4-5 zile după întreruperea administrării medicamentului Tisercin) este strict interzisă!
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a utiliza acest medicament.
Sarcina
Preparatul se administrează în sarcină numai la indicaţia medicului şi doar în cazul când beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte orice risc potenţial pentru făt.
Următoarele simptome pot să apară la nou-născuţi ai căror mame au utilizat Tisercin în ultimul trimestru (ultimele trei luni de sarcină): tremurături, rigiditate musculară şi/sau slăbiciune, somnolenţă, agitaţie, probleme de respiraţie, dificultate în hrănire. În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome poate fi necesar să contactaţi medicul dumneavoastră!
Alăptarea
Levomepromazina se excretă în laptele matern. De aceea şi în lipsa studiilor controlate, este contraindicată administrarea preparatului în perioada de alăptare.
Fertilitatea
Levomepromazina poate provoca o creştere a hormonului prolactină, care poate afecta fertilitatea la femei. Unele date indică o posibilă afectare a fertilităţii si la bărbaţi. înainte de a lua orice medicament consultaţi medicul dumneavoastră.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În perioada iniţială de tratament, în funcţie de particularităţile individuale ale pacientului, se interzice conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor cu risc înalt de accidentare. În continuare restricţiile se stabilesc în mod individual.
Informaţii importante privind unele componente ale Tisercin comprimate filmate
Tisercin comprimate filmate conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
3. Cum să luaţi Tisercin comprimate filmate
Luaţi întotdeauna acest preparat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
Tratamentul cu comprimatele Tisercin trebuie iniţiat cu doze mici, care ulterior pot fi crescute treptat în funcţie de toleranţa individuală a pacientului. După ameliorarea stării bolnavului, dozele se reduc treptat până la doze de întreţinere, stabilite în mod individual.
În psihoze doza iniţială recomandată constituie 25-50 mg (de 1-2 ori pe zi), care la necesitate poate fi crescută până la 150-250 mg (în 2-3 prize pe zi). Ulterior, în funcţie de efectul obţinut, doza poate fi redusă până la doza de întreţinere.
- Pentru a preveni o scădere bruscă a tensiunii la ridicarea bruscă, pacientul trebuie să stea culcat timp de jumătate de oră după prima doză. Dacă după utilizarea preparatului în cazuri frecvente se dezvoltă vertijul, după fiecare doză trebuie respectat regimul la pat.
- Pacienţi vârstnici (peste 65 ani) sunt mai predispuşi la efectele secundare ale medicamentului Tisercin. Deoarece comprimatele filmate de 25 mg, nu garantează regimul de dozare exact, la vârstnici (persoane peste 65 ani) nu se recomandă administrarea acestui preparat.
Dacă luaţi mai mult Tisercin comprimate filmate decât trebuie
Adresaţi-vă imediat la medic!
În caz de supradozaj poate scădea tensiunea arterială, creşterea temperatura corpului, să se dezvolte tulburări ale conductibilităţii în muşchiului inimii, tulburări ale ritmului inimii, rigiditate musculară, crampe musculare, confuzie mintală, excitarea sistemului nervos central (accese convulsive) şi sindromul neuroleptic malign (o reacţie severă, însoţită de febră, rigiditate musculară, confuzie mintală, transpiraţie excesivă, şi tulburări ale inimii). În caz de supradozaj sau suspectarea la supradozaj trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Nu se recomandă de a provoca voma, deoarece accesele epileptice şi reacţiile distonice ale capului şi gâtului contribuie la aspirarea (înghiţirea) maselor vomitive.
Dacă uitaţi să utilizaţi Tisercin comprimate filmate
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, puteţi să o faceţi cât mai curând posibil. Dacă, însă, este momentul următoarei doze, luaţi doar această doză şi continuaţi tratamentul după orarul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Acest lucru nu poate compensa doza uitată, dar vă poate expune riscului de supradozaj.
Dacă încetaţi să luaţi Tisercinc omprimate filmate
Nu întrerupeţi tratamentul fără permisiunea unui medic cu preparatul Tisercin comprimate filmate, chiar dacă vă simţiţi mai bine, cu excepţia cazurilor de reacţii adverse severe, care justifică sistarea acestui preparat.
La sistarea preparatului, se recomandă reducerea treptată a dozei, deoarece la întreruperea bruscă a preparatului pot să se dezvolte simptome de psihoză, nelinişte, intensificarea simptomelor de anxietate, insomnie, greaţă, vărsături, dureri de cap, tremurături, transpiraţie, creşterea frecvenţei pulsului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile
Ca şi alte medicamentele, acest preparat poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
De regulă, reacţiile adverse în tratamentul cu acest medicament sunt nesemnificative şi sunt tranzitorii, ulterior în timpul tratamentului de regulă dispar şi nu necesită întreruperea preparatului. Lipsesc date privind frecvenţa reacţiilor adverse.
Următoarele reacţii adverse se dezvoltă cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
- Pancitopenie (scăderea numărului tuturor tipurilor de celule sanguine), agranulocitoză (o reducere semnificativă a numărului de celule albe din sânge, ce predispun la boli infecţioase), leucopenie (scăderea numărului de celule albe din sânge), trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite din sânge), eozinofilie (creşterea numărului de un anumit tip de celule albe din sânge).
- Reacţii anafilactoide (reacţii alergice însoţite de probleme grave respiratorii sau ameţeli), edem laringian, al gleznelor, picioarelor, degetelor de la picioare, crize de astm.
- La unii pacienţi, care administrează timp îndelungat fenotiazine (substanţa activă a preparatelor cu efect similar), sunt descrise cazuri de adenom benign hipofizar, însă pentru a stabili legătura cauzală cu aceste preparate sunt necesare studii suplimentare.
- Scăderea greutăţii corporale, deficit de vitamine, intoleranţa glucozei, creşterea nivelului de zahar în sânge, micşorarea nivelului de sodiu în sânge, modificarea secreţiei de hormon antidiuretic.
- Reactivarea simptomelor psihice, catatonie (tulburări de mişcare), confuzie mintală, tulburarea orientării în timp şi spaţiu, halucinaţii vizuale, vorbire neclară, somnolenţă.
- Accese epileptice, creşterea tensiunii intracraniene, simptome extrapiramidale (rigiditate musculară, spasme musculare, mişcări involuntare), sindromul de sevraj, confuzie mintală, delir, convulsii.
- Depuneri corneene şi pe cristalin, modificări ale retinei ochiului (retinopatie pigmentară).
- Semne tulburărilor de conducere cardiacă pe ECG, aritmie cardiacă, creşterea frecvenţei cardiace, în unele cazuri - moartea subită.
- Cel mai frecvent şi esenţial efect advers este hipotensiunea arterială ortostatică (însoţită de slăbiciuni, vertij, lipotimie). Formarea de cheaguri de sânge în vene, în special la nivelul membrelor inferioare (cu următoarele simptome posibile: umflarea, sensibilitate şi roşeaţă a membrelor inferioare), care pot fi transportate cu sânge la plămâni, cauzând dureri în piept şi dificultăţi de respiraţie.
Accident vascular cerebral în condiţii de temperatură şi umiditate mare.
Dacă aţi dezvoltat oricare dintre simptomele de mai sus, adresaţi-vă imediat la medic pentru ajutor!
- Greaţă, vomă, constipaţie severă până la ileus paralitic, disconfort abdominal, gură uscată, inflamaţie severă a intestinului cu sfârşit letal.
- Afectare hepatică hepatocelulară, colestatică şi mixtă, icter, stază biliară.
- Inflamaţie severă a pielii, urticarie, eritem, fotosensibilitate, pigmentare crescută a pielii.
- Modificări a culorii urinei, tulburări de micţiune.
- Sindrom de sevraj la nou-născut.
- Galactoree (scurgere spontană de lapte), tulburări ale ciclului menstrual, în unele cazuri - contracţii uterine, priapism (erecţii dureroase prelungite anormale)
- Sindrom neuroleptic malign (o reacţie severă, însoţită de febră ridicată, rigiditate musculară, confuzie mintală, transpiraţie crescută, tulburări ale funcţiei cardiace), creşterea temperaturii corpului (febră de origine necunoscută), astenie.
A fost raportată o uşoară creştere a mortalităţii la pacienţii vârstnici cu demenţă, trataţi cu medicamente antipsihotice, în comparaţie cu cei care nu au primit un astfel de tratament.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: www.amed.md sau e-mail: farmacovigelenta@amed.md
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează Tisercin comprimate filmate
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi Tisercin comprimate filmate în caz de semne vizibile de deteriorare a calităţii lor (de exemplu, modificarea culorii comprimatelor).
Perioada de valabilitate este indicată pe ambalaj.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii Ce conţine Tisercin comprimate filmate
Substanţa activă este levomepromazina
Fiecare comprimat filmat conţine: substanţa activă: levomepromazină 25 mg (sub formă de levomepromazină maleat 33,8 mg)
Celelalte componente sunt: nucleu: lactoză monohidrat, amidon de cartofi, celuloză microcristalină, povidonă K-25, amidon glicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu; film: hipromeloză, stearat de magneziu, dimeticonă, dioxid de titan (Е171).
Cum arată Tisercin comprimate filmate şi conţinutul ambalajului:
Comprimate filmate
Comprimate filmate rotunde, uşor biconvexe, de culoare albă, fără miros.
Conţinutul ambalajului
Câte 50 comprimate filmate, în flacon din sticlă brună cu căpăcel din PE alb FG-7 cu control al primei deschideri şi gofră de amortizare. Câte 1 flacon împreună cu prospectul în cutie de carton.
Deţinătorul certificatului de înregistrare şi fabricantul Deţinătorul certificatului de înregistrare
Egis Pharmaceuticals PLC
H-1106 Budapesta, Keresztúri út 30-38.
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Article 14930
  • Cod medicament 1200210011
Adăugat