Astfel:
-radiația UVC (200-290 nanometri) este în întregime absorbită de stratul de ozon;
-radiația UVB (290-320 nanometri) pătrunde în atmosferă şi este responsabilă de producerea arsurilor cutanate;
-radiația UVA (320-400 nanometri) pătrunde în atmosferă şi este responsabilă de îmbătrânirea cutanată şi favorizarea apariției cancerelor de piele.
Factorul de protecție solară (SPF) reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea o poate primi până când începe să se înroșească, atunci când folosești o cremă cu protecție, față de situația în care pielea nu este protejată. Astfel, dacă în mod normal, fără protecție, pielea ta începe să se înroșească, să spunem, după 2 minute de stat la soare, prin aplicarea unei creme cu SPF 15 poți sta la soare de 15 ori mai mult, adică o jumătate de oră, iar prin aplicarea unei creme cu SPF 30 poți sta o oră în soare. SPF-ul este un indicator specific fiecărei persoane și e influ- ențat de o serie de factori precum sursa de lumină (spectru, intensitate), cantitatea aplicată, reacția pielii etc. Simpla menționare a factorului SPF pe un produs nu înseamnă că acesta protejează și de radiația UVA. De aceea, verifică pe eticheta produsului că acesta filtrează și radiația UVA. Un produs cu factor de protecție 15 blochează 93,3% din razele UV, în timp ce unul cu SPF 30 blochează cu doar 3,4% mai mult - adică 96,7%. Prin urmare, diferența semnificativă nu e dată de protecția față de radia- ția solară, ci de timpul pe care îl poți petrece în soare fără a te arde. Chiar dacă ambele produse oferă protecție UV aproximativ similară, în general cel cu SPF 15 este folosit mai des datorită texturii mai ușoare. Factorul de protecție solară in- scripționat pe orice produs poate fi eficient atâta timp cât acesta este aplicat în doza necesară: 2 mg/ cm2. În traducere liberă, înseamnă că trebuie folosite aproximativ 0,5 grame de loțiune pentru față și gât și 30 de grame sau mai mult, pentru întregul corp.
Expunerea la soare implică riscuri pe termen lung.
-Efectele dăunătoare ale expu-nerii la raze UV se cumulează în timp. Expunerea repetată influențează capacitatea pielii de a se reface, însă efectele devin vizibile foarte târziu.
-O singură zi de expunere la soare fără a te proteja este suficientă pentru a compromite sistemul imunitar al pielii.
-Efectele vizibile ale deteriorării celulelor apar la câteva ore de la expunere - de la 2 la 24 de ore.
Secretele protecției solare
1.Textura produselor are un rol esențial în crearea obiceiului de utilizare a produselor cu factor de protecție.
2.Produsele de protecție solară au fost create pentru a fi folosite în diferite condiții:
- la plajă, în condiții de expunere prelungită la raze foarte puternice - cu o consistență mai bogată și cu o formulă rezistentă la apă. Este foarte importantă reaplicarea produselor ori de căte ori este nevoie;
- zi de zi - cu o textură mai ușoară și mai puțin grasă.
3.Pentru o protecție de lungă durată, cantitatea și frecvența aplicării sunt foarte importante. Dacă ai pielea foarte sensibilă sau știi că vei sta foarte mult la soare, folosește un produs cu un SPF ridicat, într-o cantitate suficientă și reaplică ori de câte ori este nevoie