Boala celiacă sau intoleranţa la gluten. Simptome, complicaţii, tratament.
Tot mai des în societatea noastră se vorbește de boala celiacă sau intoleranța la gluten - o afecțiune autoimună declanșată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară și orz) la indivizi predispuși genetic. Intoleranța la gluten afectează circa 1% din populație și poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei.
Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul in- testinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică. „Multă vreme, boala celiacă a fost definită ca o afectare a intestinu- lui subţire indusă de gluten, însă actualmente ea este privită ca o boală care afectează multe sisteme şi organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducător”, explică Tatiana Bratu, medic de familie.
Ce produse pot conţine gluten?
Glutenul este întâlnit nu numai în preparatele alimentare, dar și în medicamente, suplimente nutriţionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atenţie sporită din partea celiacilor în evaluarea pro- duselor pe care le cumpără pentru uzul cotidian.
Care sunt simptomele bolii celiace?
Manifestările bolii celiace sunt diverse și pot apărea la orice vârstă. Printre cele mai frecvente simptome se numără:
-
Oboseală neexplicată
-
Diaree cronică
-
Anemie
-
Tulburări de tranzit intestinal
-
Flatulență și balonare (meteorism)
-
Dureri abdominale recurente
-
Afte bucale
-
Eroziuni ale smalțului dentar
-
Scădere în greutate
-
Depresie
-
Erupții cutanate (dermatită herpetiformă)
-
Dureri articulare sau spasme musculare
-
Osteoporoză precoce
- Avorturi recurente și infertilitate
Care persoane au un grad sporit de risc?
Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale pacienţilor cu boala celiacă şi la pacienţii cu diabet zaharat tip 1, tiroidită autoimună.
Cum se stabileşte diagnosticul?
Diagnosticul de intoleranţă la gluten se stabileşte coroborând manifestările clinice cu analizele de laborator (anticorpi anti-transgluta-minază, anti-endomisium, anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deamidate) şi examenul histopatologic al biopsiei intestinale obţinută prin endoscopie digestivă superioară şi examen histopatologic .
Cum se tratează boala celiacă?
Tratamentul constă în excluderea glutenului din alimentaţie, dietă care trebuie respectată toată viaţa. În lipsa tratamentului, pot apărea complicaţii, precum malnutriţie severă (cu întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoză, infertilitate sau unele tipuri de cancer.

6 semne ce indică prezența intoleranței la gluten:
- După ce consumați produse pe bază de grâu aveți tulburări digestive, probleme la nivelul stomacului și al intestinelor: gaze, balonare, crampe abdominale, greață, constipație sau diaree ori o alternare a celor două (care vă duce cu gândul la sindromul colonului iritabil).
- Aveți migrene.
- Durere și sensibilitate musculară și a țesuturilor moi (tendoane, ligamente).
- Schimbări de dispoziție.
- Tulburări neurologice precum amețeli, dificultate în menținerea echilibrului, furnicături, dureri și senzații de moleșeală a extremităților.
- Oboseală continuă, acutizată mai ales după mese.