Hidratarea, un obiectiv serios.
Știm cu toții că-i necesar să bem cel puțin doi litri de apă pe zi, ni se tot repetă prin reviste și la televizor, dar câți facem asta? Hidratarea organismului este esențială ca toate „roțile” lui să funcțione- ze ca unse, unde mai pui că și frumusețea are de câștigat: un corp bine hidratat înseamnă ten luminos și suplu, păr stră- lucitor și sănătos, siluetă fin conturată și celulită zero.
Semnele deshidratării
Organismul are nevoie de apă pentru a controla temperatura, presiunea sangvină, digestia – toate procesele vitale. Când corpul este deshidratat, inima are mai mult de muncă pentru a pompa sânge, de aici consecințe neplăcute:
-
stare permanentă de oboseală
-
dispoziție schimbătoare
-
amețeli și dureri de cap
-
constipație
-
crampe musculare
- articulații anchilozate
Câtă apă să bem?
Așa cum ne porționăm mâncarea, ar trebui porționată și cantitatea de apă pe care o bem într-o zi. 2 litri de apă înseamnă 8 pahare mari (de 250 ml) zilnic, băute la temperatura camerei, eventual îmbogățite cu lămâie pentru a stimula arderea grăsimilor. Bea primul pahar dimineața, pe stomacul gol, imediat ce te trezești. Bea cu înghițituri mici, la intervale regulate de timp și nu aștepta să ți se facă sete ca să pui gura pe pahar. Setea e semnalul de alarmă că organismul deja s-a deshidratat!

Lichide înșelătoare
Sunt cele care, dacă apelezi la ele, storc organismul, crescându-i nivelul de deshidratare. Nu face deci abuz de: alcool – cel mai mare dușman al hidratării; cafea; ceai negru și cola.
Dacă nu îți place apa plată, bea infuzii de plante (neîndulcite), lapte, sucuri de fructe, dar în cazul celor din urmă ia în calcul aportul caloric. Mănâncă pepene verde și alte fructe zemoase. Nici cu supele nu vor fi suficiente, dimpotrivă, acestea conțin sare, condimente și une- ori chiar zahăr, dezechilibrând hydric -te fac ori să reții prea multe lichide, ori să elimini în exces. Deci, tot apa e de bază!