Magneziul și beneficiile sale
Corpul uman dă întotdeauna semnale pentru a arăta că are anumite carențe de vitamine și minerale necesare unei funcționări optime. Cea mai bună metodă de a-ți menține starea de sănătate intactă este aceea de a crea un echilibru perfect între elementele chimice din corp, având grijă ca niciunul să nu fie în exces sau în cantități mai mici decât este necesar. Unul dintre acestea este magneziul, considerat ca fiind un element cu rol esențial pentru organismul uman.Rolul magneziului
Magneziul, unul dintre cele mai importante minerale din corp alături de calciu și fier, este un macroelement ce contribuie la menținerea echilibrului electrolitic al organismului uman, fiind implicat zilnic în peste 300 de procese metabolice. Efectul său calmant contracarează stresul și starea de oboseală și are efect protector asupra miocardului, ajutând la funcționarea optimă a întregului organism. De asemenea, mag- neziul ajută la sintetizarea proteinelor și a acizilor nucleici, la îmbunătățirea sistemului nervos și a sistemului muscular, la întărirea sistemului osos și la stimularea sistemului imunitar. Cantitatea de 20-35 g de mag- neziu din fiecare corp uman este împărțită procentual în organism astfel: 60% se află în oase, 39% în țesutul muscular și în alte organe și 1% se regăsește în sânge.
Cum să ne protejăm organismul?
Asimilarea magneziului în organism este afectată de diverși factori, precum dietele bogate în grăsimi, proteine sau în fibre, curele de slăbire dese sau pe termen lung, cât și de administrarea calciului în exces pe perioade prelungite în vederea prevenirii osteoporozei.
Deficiența de magneziu se poate modifica în timp, în funcție de necesitatea de magneziu din organism și modificările în dietă și stilul de viață. Cauzele deficienței de magneziu pot fi generate și de o nevoie crescută a organismului pentru acest element. Cel mai adesea este întâlnită la pubertate (când organismul este în plină dezvoltare), în cazul femeilor care alăptează sau la femeile însărcinate. Consumul în cantități mari de magneziu este necesar în cazul persoanelor cu un stil de viață hiperactiv, care sunt supuse la perioade prelungite de stres sau care efectuează activi- tăți fizice solicitante. Simptomele carențelor de magneziu din organism pot cauza stări de slăbiciune, nervozitate, oboseală, deficiențe de somn, cât și tulburări cognitive (deficit de atenție, reducerea capacității de concentrare sau memorare). Pe de altă parte, excesul de magneziu poate avea efecte neplăcute asupra organismului precum crampe abdominale sau diaree.
Recomandarea medicului
Care sunt cele mai bune surse de magneziu?
Pentru a diminua carențele de magneziu din corpul uman, este benefică adoptarea unei alimentații echilibrate pe bază de produse ce conțin un nivel ridicat de magneziu (cereale integrale, legume verzi, oleaginoase). Deoarece nu putem obține doza de magneziu necesară zilnic doar din alimentație (doza zilnică recomandată de magneziu pentru un adult este de 375 mg), medicii recomandă pacienților să apeleze la suplimente alimentare pe bază de magneziu care contribuie la echilibrarea și buna-funcționare a organismului, ajutând astfel la menținerea sănătății optime.
În prezent, există o gamă variată de produse pe bază de magneziu, însă, pentru a obține aportul necesar, este nevoie să alegeți un produs cu o concentrație de magneziu ionic adecvată, ținând cont de vârsta, greutatea, excesul sau carența magneziului în organism ale fiecărei persoane și de durata utilizării, astfel că, în funcție de stilul de viață al fiecăruia, decizia finală vă aparține.