Lidocain 10% 38g spray (Egis)
- Livrare gratuită în Chișinău și regiuni
- Preț special online
- Achitare cu card
- Cumpără online, ridică în farmacie
- Află primul despre oferte speciale
Lidocaina substanţa activă a preparatului este un anestezic local. Anestezicele locale blochează temporar transmiterea impulsurilor nervoase la locul aplicării. După aplicarea locală anestezicele locale iniţial blochează senzaţia de durere, apoi - senzaţia termică şi tactilă.
Lidocain, spray poate fi utilizat în toate cazurile când este necesară anestezia cutanată sau a mucoaselor, de exemplu pentru anestezia locală în intervenţii chirurgicale mici, anestezia locului de injecţie înainte de administrarea anestezicului local injectabil.
Preparatul poate fi administrat în proceduri stomatologice şi intervenţii chirurgicale, otorinolaringologie, ginecologie şi obstetrică, dermatologie, în endoscopie și investigații instrumentale.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Lidocain
Nu luaţi Lidocain :
- dacă sunteţi alergic la lidocaină sau oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
- în stomatologie, datorită riscului de aspirare (nimerirea în căile respiratorii), Lidocain spray este contraindicat când se utilizează gipsul ca material de amprentă.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Lidocain spray, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă dumneavoastră vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai jos, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua acest medicament:
• Este important să se evite nimerirea lidocainei în căile respiratorii (risc de aspirare).
• Utilizarea preparatului în regiunea faringelui, necesită precauţie deosebită.
• Aplicarea pe mucoasa obrajilor este însoţită de riscul disfagiei (tulburarea reflexului de înghițire) şi aspiraţiei ulterioare (nimerirea în căile respiratorii), în special la copii. În cazul tulburării sensibilităţii limbii şi mucoasei obrajilor creşte pericolul muşcării.
• Lidocaina se absoarbe bine de pe mucoasă (cavitatea bucală, gingii) şi tegumentele lezate și infectate. Aceasta trebuie luată în consideraţie, în special, în cazul prelucrării suprafeţelor tisulare extinse la copii. În aceste cazuri se recomandă aplicarea celei mai mici cantităţi, de asemenea se va consulta medicul.
• Medicamentul trebuie utilizat cu precauție la pacienții cu epilepsie, precum și în boli de inimă, tulburări ale ritmului cardiac, afectarea funcției hepatice și renale și șoc sever, deoarece în astfel de condiții puteți fi mai sensibil la substanța activă. În aceste cazuri trebuie să utilizaţi doze mai mici sau să consultaţi medicul dumneavoastră.
• Dacă dumneavoastră aveţi sau cineva din rudele dumneavoastră au o afecţiune rară a pigmentului din sânge numită porfirie.
• Tratamentul trebuie efectuat cu doze mai mici la bolnavii astenizaţi şi vârstnici cu maladii acute, de asemenea la copii, în funcţie de vârstă şi starea generală a acestora.
• Flaconul va fi păstrat în poziţie verticală în momentul utilizării preparatului.
• Trebuie evitat contactul cu ochii.
Utilizarea la copii
• Aplicarea pe mucoasa obrajilor este însoţită de riscul disfagiei (tulburarea reflexului de înghițire) şi aspiraţiei ulterioare (nimerirea în căile respiratorii), în special la copii. În cazul tulburării sensibilităţii limbii şi mucoasei obrajilor creşte pericolul muşcării.
• Lidocaina se absoarbe bine de pe mucoasă (cavitatea bucală, gingii) şi tegumentele lezate. Aceasta trebuie luată în consideraţie, în special, în cazul aplicării lidocainei pe mucoasă lezată și/sau suprafețe infectate. Acest lucru este deosebit de important dacă copilul are o sensibilitate crescută la lidocaină. În aceste cazuri se recomandă aplicarea celei mai mici cantităţi, de asemenea se va consulta medicul.
• La copii cu vârsta sub 2 ani Lidocain, se va aplica sub formă de tamponări, cu ajutorul unui tampon de vată îmbibat cu preparat.
• Lidocaina blochează reflexul tusei, care poate provoca pneumonie. Acest lucru trebuie luat în considerare deoarece copiii înghit mai des decât adulții.
Lidocain împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Lidocaina trebuie administrată cu precauţie, dacă dumneavoastră administraţi preparate antiaritmice, beta-blocante (medicamente utilizate pentru tratarea bolilor de inimă) sau fenitoină de aceea spuneţi medicului dumneavoastră ce medicamente luaţi sau aţi luat recent.
La aplicarea corectă a preparatului Lidocain nu sunt de aşteptat interacţiuni cu alte medicamente.
Utilizarea Lidocain cu alimente şi băuturi
Nu sunt atenţionări speciale.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Sarcina
Lidocaina a fost utilizată timp îndelungat şi nu a fost determinat efectul ei nociv asupra sănătăţii. Lidocaina poate fi utilizată în sarcină în lipsa altui preparat mai inofensiv.
Alăptarea
Lidocaina se excretă în laptele matern, însă după aplicarea dozelor terapeutice uzuale, cantitatea de preparat care se elimină cu laptele matern este prea mică pentru a induce efecte negative pentru sugar.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament sunteţi gravidă sau alăptaţi.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Lipsesc date privind influenţa lidocainei asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. În funcţie de doză, în cazuri foarte rare anestezicele locale pot cauza reacţii adverse din partea sistemului nervos central, şi astfel, pot influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Lidocain spray cutanat, soluţie conține etanol, propilenglicol
Acest medicament conţine o cantitate mică de alcool (etanol): mai puțin de 100 mg/doză (puf).
Preparatul conţine propilenglicol 10,5 mg. Poate provoca iritaţie cutanată.
3. Cum să luaţi Lidocain
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
După îndepărtarea capacului și atașarea dispozitivului de acționare, pompa dozatoare trebuie umplută înainte de prima aplicare (prin pomparea în aer de câteva ori, până la apariția aerosolului).
Poate fi necesară repetarea umplerii dacă pompa dozatoare nu a fost folosită pentru o perioadă lungă de timp.
Doza recomandată:
De regulă sunt suficiente câte 1-3 pufuri. Efectul anestezic local se dezvoltă timp de 1 minut şi durează 5-6 minute. Senzaţia de amorţeală poate să se menţină 15 minute. A se evita nimerirea spray-ului în ochi.
Utilizarea la copii și adolescenți
La copii se vor utiliza doze mai mici - dozele vor fi ajustate în funcţie de vârstă şi starea generală.
Dacă luaţi mai mult Lidocain decât trebuie
În cazul unui supradozaj, anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la unitatea de urgenţă a celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră acest prospect şi flaconul, pentru a arăta medicului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui preparat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile
Ca şi toate medicamentele, Lidocain poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
De regulă reacţiile adverse sunt moderate şi, în primul rând, se dezvoltă la locul de aplicare a preparatului. După aplicare spray-ul poate determina senzaţie de arsură, care dispare după instalarea anesteziei (1 minut).
La locul de aplicare a spray-ul poate să se dezvolte tumefiere, înroşire şi tulburarea sensibilităţii. La utilizarea cantităţilor mari de sau în caz de alergie pot să se dezvolte reacţii alergice sau reacţii adverse din partea întregului organism. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse descrise mai jos, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
Foarte rare (pot afecta mai puţin de 1 utilizator din 10000)
Urticarie; umflarea buzelor, gurii sau gâtului, care pot duce la dificultăţi de respiraţie sau înghiţire (angioedem); bronhospasm; în cazurile cele mai grave - reacţii de hipersensibilitate (şoc anafilactic). Nervozitate, ameţeli, somnolenţă, convulsii, pierderea conştienţei, paralizie a muşchilor respiratorii.
Cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile): tulburare temporară a sensibilității la locul injectării, pierderea reversibilă a vocii, scăderea tensiunii arteriale, inhibarea funcției mușchiului cardiac, încetinirea frecvenţei contracţiilor cardiace, stop cardiac, dureri în gât, voce răgușită, înroşirea pielii la locul aplicării, senzaţie moderată de înţepare la locul aplicării spray-ului, care dispare după instalarea acţiunii preparatului (timp de 1 minut). La locul de aplicare a spray-ul poate să se dezvolte tumefiere tranzitorie.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: www.amdm.gov.md sau e-mail:farmacovigilenta@amdm.gov.md
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează Lidocain
A se păstra la temperaturi sub 25 °C.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi Lidocain spray, cutanat soluţie în caz de semne vizibile de deteriorare a calităţii.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Lidocain
1 flacon conţine:
substanţa activă: lidocaină 3,80 g (în 38 g soluţie alcoolică).
1 doză conţine 4,6 mg (la o apăsare pe pulverizator).
Celelalte componente sunt: etanol 96%, propilenglicol, ulei de mentă.
Nu conţine freon.
Cum arată Lidocain şi conţinutul ambalajului
Spray cutanat, soluţie
Soluţie alcoolică aproape incoloră, cu miros caracteristic de mentol.
Ambalaj
Câte 38 g în flacon din sticlă brună cu capacitate de 50 ml, prevăzut cu pompă de pulverizare,
însoţit de dispozitiv de aplicare. Câte 1 flacon împreună cu prospectul se plasează în cutie de carton.
Deţinătorul certificatului de înregistrare şi fabricantul
Deţinătorul certificatului de înregistrare
Egis Pharmaceuticals PLC
H-1106 Budapesta, Keresztúri út 30-38.
Ungaria
Fabricant
Egis Pharmaceuticals PLC
H-9900 Körmend, Mátyás király út 65.
Ungaria
Specificații principale
- Article 11186
- Țara producător Ungaria
- Producător Egis Pharmaceuticals PLC
- Cod medicament 0500080841