Coșul este gol. Adăugați un produs

Cognum 500mg comp. N10x5

272,28 lei
280,70 lei
Adaugă în coş
1. Ce este COGNUM şi pentru ce se utilizează

COGNUM conține în calitate de substanță activă sarea de calciu a acidului hopantenic, un medicament cu acțiune nootropă și anticonvulsivantă. Crește rezistența creierului la hipoxie (scăderea cantității de oxigen în țesuturi) și acțiunea substanțelor toxice, stimulează procesele metabolice în neuronii, combină efectul calmant moderat cu un efect stimulant ușor, reduce excitabilitatea motorie. Sporește capacitatea de muncă intelectuală și fizică.

COGNUM se utilizează În cadrul terapiei complexe:

-tulburări de cunoaștere (cognitive) în leziunile cerebrale organice (inclusiv consecințe ale infecțiilor creierului și traumatismului cranio-cerebral);

-insuficiență cerebrovasculară, provocată de modificări aterosclerotice ale vaselor cerebrale;

-tulburări extrapiramidale (tulburări ale tonusului muscular cu mișcări involuntare: epilepsie mioclonus, coree Huntington, degenerare hepatolenticulară, boala Parkinson);

-epilepsie cu inhibarea proceselor psihice, în asociere cu remediile anticonvulsivante;

-surmenaj psihoemoţional, reducerea capacităţii de muncă fizică şi intelectuală (pentru ameliorarea concentrării atenţiei şi memoriei);

-tulburări de micțiune de geneză nervoasă: pierderea necontrolată a urinei (enurezis), urinare frecventă (polakiurie), chemări frecvente spre urinare (tenesme vezicale), incontinență urinară imperativă;

-medicamentul indicat la copii cu vârsta peste 3 ani cu encefalopatie perinatală (sindrom determinat de un deficit al aportului de oxigen și glucoză la nivelul creierului în perioada sarcinii și nașterii), cu retard mental de divers grad de manifestare, cu retard de dezvoltare (psihic, verbal, motoric); cu diverse forme de paralizie cerebrală infantilă, în tulburări hiperchinetice (sindromul de hiper activi tate cu deficit de atenție, ticuri); gângăveală, stări asemănătoare nevrozelor.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi COGNUM

Nu utilizaţi COGNUM:

- dacă sunteţi alergic la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);

- dacă suferiți de afecțiuni renale acute severe;

- dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Atenţionări şi precauţii

Înainte să utilizaţi COGNUM, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În timpul tratamentului îndelungat nu se recomandă administrarea concomitentă a altor remedii nootrope sau psihostimulatoare (medicamente cu acțiune stimulantă a sistemului nervos central). Luând în considerație efectul ușor stimulant al medicamentului, acesta se administrează preponderent dimineața și ziua.

COGNUM împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

În special, spuneți medicului dumneavoastră dacă utilizați:

- alte remedii cu acțiune stimulantă a sistemului nervos central (nootrope sau psihostimulatoare);

- remedii barbiturice, de exemplu fenobarbital (utilizate în tulburări ale somnului);

- remedii anticonvulsivante, de exemplu carbamazepină (utilizate în epilepsie);

- remedii antipsihotice (utilizate în boli psihice);

- anestezice locale, de exemplu novocaină (procaina);

- sulfamide (medicamente utilizate în tratamentul infecțiilor);

- medicamente cu acțiune asupra proceselor metabolice, de exemplu glicină, acid etidronic (Xydifon).

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

COGNUM este contraindicat în timpul sarcinii ți perioadei de alăptare.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În timpul tratamentului cu acest medicament este necesară o precauție deosebită în timpul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor.

3. Cum să utilizaţi COGNUM

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administrare orală.

COGNUM este utilizat în cadrul terapiei complexe. Comprimatele se administrează peste 15-30 minute după luarea mesei. Doză la o priză pentru copiii cu vârsta peste 12 ani și adulți – 250-1000 mg, pentru copiii cu vârsta între 3 și 12 ani – 250-500 mg. Doza zilnică pentru copiii cu vârsta peste 12 ani și adulți – 1500-3000 mg, pentru copiii cu vârsta între 3 și 12 ani – 750-3000 mg. Cura de tratament constituie de la 1 până la 4 luni, în unele cazuri – până la 6 luni. Peste 3-6 luni este posibilă repetarea curei de tratament.

În consecințe ale neuroinfecțiilor și traumatismului cranio-cerebral: copiilor cu vârsta de la 3 ani și adulților – câte 250 mg de 3-4 ori pe zi.

În insuficiență cerebrovasculară:adulților – câte 250 mg de 3-4 ori pe zi.

Pentru tratamentul tulburărilor extrapiramidale, determinate de utilizarea neurolepticelor:copiilor cu vârsta peste 12 ani și adulților – câte 500-1000 mg de 3 ori pe zi, copiilor cu vârsta între 3 și 12 ani – câte 250-500 mg de 3-4 ori pe zi. Cura de tratament constituie 1-3 luni.

În caz de epilepsie în asociere cu remedii anticonvulsivante:copiilor cu vârsta de la 3 până la 12 ani – câte 250-500 mg de 3-4 ori pe zi, copiilor cu vârsta peste 12 ani și adulților – câte 500-1000 mg de 3-4 ori pe zi, zilnic, timp îndelungat (până la 6 luni).

În surmenaj psihoemoţional, reducere a capacităţii de muncă fizică şi intelectuală: copiilor cu vârsta peste 3 ani și adulților – câte 250 mg de 3 ori pe zi.

În tulburări de micțiune:

copiilor cu vârsta peste 12 ani și adulților – câte 500-1000 mg de 2-3 ori pe zi, copiilor cu vârsta de la 3 până la 12 ani – câte 250-500 mg (doză zilnică – 25-50 mg/kg corp) de 2-3 ori pe zi. Cura de tratament constituie de la 1 până la 3 luni.

Copiilor cu vârsta de la 3 până la 12 ani cu encefalopatie perinatală, retard mental, retard de dezvoltare, paralizie cerebrală COGNUMse indică câte 500 mg de 4-6 ori pe zi, zilnic, timp de 3 luni, în caz de retard verbal – câte 500 mg de 3-4 ori pe zi timp de 2-3 luni.

În tulburări hiperchinetice, ticuri; gângăveală, stări asemănătoare nevrozelormedicamentul se indică copiilor cu vârsta între 3 și 12 ani câte 250-500 mg de 3-6 ori pe zi, zilnic, timp de 1-4 luni, copiilor cu vârsta peste 12 ani și adulților – câte 1500-3000 mg pe zi, zilnic, timp de 1-5 luni.

Tactica de indicare a medicamentului: creșterea dozei timp de 7-12 zile, administrarea în doză maximă timp de 15-40 zile și reducerea treptată a dozei până la anularea COGNUM timp de 7-8 zile. Intervalul între curele de tratament constituie de la 1 până la 3 luni.

Copii. Se indică copiilor cu vârsta peste 3 ani.

Dacă utilizaţi mai mult COGNUM decât trebuie

Dacă aţi luat mai multe comprimate decât v-a fost recomandat, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să utilizaţi COGNUM

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi doza următoare la ora stabilită.

Dacă încetaţi să luaţi utilizaţi COGNUM

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse cu frecvenţă necunoscută (nu pot fi estimate din datele disponibile):

- reacții alergice, inclusiv inflamația mucoasei nazale (rinită), oculare (conjunctivită), erupții cutanate. În caz de apariție a reacțiilor alergice medicamentul trebuie întrerupt;

- tulburări ale somnului sau somnolență, zgomot în cap, care sunt de obicei de scurtă durată și nu necesită întreruperea medicamentului;

- urticarie, mâncărime, înroșirea pielii și a feței, descuamarea pielii . În acest caz e necesar de redus doza sau de întrerupt administrarea medicamentului.
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Țara producător Ucraina
  • Producător Uzina de vitamine din Kiev SAD
  • Article 92889
  • Cod medicament 0109240095
  • Article 92889
  • Țara producător Ucraina
  • Producător Uzina de vitamine din Kiev SAD
Adăugat