Coșul este gol. Adăugați un produs

Egilok 100mg comp. N60

76,92 lei
79,30 lei
Adaugă în coş
1. Ce este Egilok şi pentru ce se utilizează
Substanţa activă a preparatului Egilok - metoprololul - aparţine grupului de medicamente, care influenţează asupra sistemului nervos simpatic (o parte a sistemului nervos, care reglează funcţiile vitale), numite beta-adrenoblocante. Aceste medicamente sunt folosite în tratamentul indelungat al tensiunii arteriale mărite, pentru prevenirea durerilor de piept din angină pectorală,
Metoprololul, de asemenea se utilizează pentru tratamentul aritmiilor (tulburări sau accelerarea ritmului cardiac), în calitate de tratament de întreţinere după infarct miocardic, pentru profilaxia acceselor de migrenă şi pentru tratamentul de lungă durată în caz de funcţie crescută a glandei tiroide (cu scop de încetinirea activităţii inimii). În stările după infarct miocardic preparatul se administrează cu scopul de a preîntâmpina dezvoltarea altui infarct.
Acest preparat nu este predestinat pentru administrarea durere de apăsare în piept (crize de angină pectorală).
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Egilok
Nu utilizaţi Egilok:
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la metoprolol, alte beta-blocante sau la oricare dintre celelalte componente (vezi pct.8),
• dacă aveţi insuficienţă cardiacă cu intensificarea acuzelor;
• şoc cardiogen (şoc de geneză cardiogenă);
• tulburări severe ale ritmului cardiac sau conductibilităţii;
• dacă aveţi tulburare severă a circulaţiei arteriale (îngustarea vaselor);
• dacă administraţi preparatele numite beta-stimulatoare, pentru tratamentul afecţiunii
cardiace severe;
• nu trebuie administrat în infarct miocardic acut dacă:
• frecvenţa contracţiilor cardiace este sub 45 bătăi/minut;
• există unele modificări pe ECG;
• tensiunea arterială sistolică (limita de sus) este sub 100 mmHg.
Atenţionări şi precauţii
Înainte de a lua Egilok consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. Dacă aveţi una dintre următoarele condiţii, înainte de a începe să luaţi Egilok consultaţi medicul dumneavoastră:
• dacă aveţi tulburări de conducere cardiacă (atrio-ventriculară) sau tulburări ale ritmului cardiac;
• dacă la dumneavoastră s-a depistat insuficienţă cardiacă de severitate uşoară / moderată;
• dacă aveţi tulburări severe ale funcţiei hepatice;
• dacă aveţi diabet zaharat;
• dacă suferişi de astm bronşic sau orice boli obstructive ale căilor respiratorii;
• dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;
• dacă aveţi o intervenţie chirurgicală programată sub anestezie generală.
La administrarea acestui preparat fiţi foarte precauţi la dezvoltarea următoarelor simptome:
• Adresaţi-vă imediat la medicul dumneavoastră în cazul agravării simptomelor insuficienţei cardiace (dispnee, edem al extremităţilor inferioare).
• În timpul administrării preparatului frecvenţa contracţiilor cardiace poate să se reducă - aceasta este un fenomen normal. Deşi la apariţia acuzelor sau dacă nu sunt acuze, dar la un puls mai jos de 55 bătăi/minut trebuie să vă adresaţi imediat la medicul dumneavoastră.
• Adresaţi-vă imediat la medicul dumneavoastră dacă aveţi angină pectorală şi durerea de strângere în piept apare mai frecvent, apare ca răspuns la stimuli neobişnuiţi, devine tot mai prelungită şi nu trece după administrarea preparatelor uzuale.
• Dacă sunteţi internat la spital pentru tratamentul alergiei, care necesită tratament de urgenţă,
informaţi cât mai curând posibil personalul medical că administraţi preparatul Egilok.
Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani
La copii şi adolescenţi preparatul Egilok nu trebuie administrat, deoarece nu există experienţă privind utilizarea acestui medicament la această categorie de pacienţi.
Egilok împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau planificaţi să luaţi, inclusiv cele eliberate fără prescripţie medicală.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi unul din următoarele medicamente:
• Preparate antiaritmice, medicamente pentru tratarea bolilor de inima şi a tensiunii arteriale crescute. Efectul preparatului Egilok şi acestor medicamente de regulă se sumează (efectul de scădere a tensiunii arteriale sau încetinirii contracţiilor cardiace se potenţează).
• Preparate calmante (sedative) - amplifică efectul de scădere a tensiunii arteriale.
• Unele bronhodilatatoare (terbutalina, salbutamol, fenoterol, salmeterol). Egilok poate reduce efectul acestor medicamente.
• Unele medicamente care intensifică contracţiile uterine (de exemplu ergotamină, deoarece preparatul Egilok poate creste efectul lor vasoconstrictor).
• Unele preparate de diminuare a durerii (analgezice) si pentru tratamentul inflamaţiei articulaţiilor, cum ar fi: diclofenac, piroxicam, flurbiprofen (este posibilă scăderea efectului hipotensiv a comprimatelor Egilok).
• Unele medicamente care conţin hormoni feminini, cum ar fi contraceptive, medicamente pentru substituirea hormonilor sexuali feminini (este posibilă scăderea efectului hipotensiv a comprimatelor Egilok).
• Medicamente antidiabetice orale si insulină (Egilok poate spori efectul hipoglicemiant si masca anumite simptome ale scăderii zahărului din sânge, cum ar fi creşterea contracţiilor cardiace sau tremor).
• Medicamente care influenţează descompunerea metoprololului (substanţa activă a preparatului Egilok), cum ar fi cimetidina, hidralazina, paroxetina, fluoxetina, sertralina, sau rifampicină, barbiturice). Aceste medicamente pot creşte sau reduce efectul comprimatelor Egilok.
• Picături oftalmice care conţin beta-blocante, cum ar fi timolol, betaxolol, levobunolol. Aceste medicamente pot creşte efectul comprimatelor Egilok.
• Unele antidepresive şi medicamentele pentru tratamentul bolii Parkinson (aşa- numitele "inhibitori de monoaminoxidază"). Aceste medicamente pot creşte efectul comprimatelor Egilok.
Egilok cu alimente, băuturi şi alcool
Preparatul Egilok poate fi administrat indiferent de mese, deoarece consumul concomitent de alimente nu influenţează absorbţia sau efectele terapeutice a metoprololului.
Consumul concomitent de alcool poate determina creşterea efectului preparatului Egilok.
Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, informaţi medicul sau farmacistul.
Sarcina
Studiile pe animale nu au determinat efect nefavorabil a preparatului asupra fătului.
Studiile pe oameni
Deoarece nu există date suficiente privind siguranţa utilizării clinice a Egilok în sarcină la oameni, de aceea preparatul se administrează doar în cazul când beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte orice risc potenţial pentru făt. Deacea informaţi medicul daca credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Dacă este posibil, tratamentul cu metoprolol trebuie întrerupt cu 2-3 zile înainte de naştere. Dacă acest lucru nu este posibil nou-născutul trebuie monitorizat minuţios timp de 2-3 zile după naştere.
Alăptarea
Substanţa activă a preparatului Egilok - metoprolol - se excretă în laptele matern. Deoarece nu există date suficiente privind siguranţa utilizării clinice a Egilok în perioada de alăptare, preparatul se administrează doar în cazul când beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte orice risc potenţial pentru sugar.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi înainte de a lua orice medicament consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Egilok influenţează negativ asupra capacităţii de conducere a vehiculelor şi folosire a utilajelor, în special la începutul tratamentului şi în cazul ingestiei concomitente de alcool (este posibilă dezvoltarea ameţelilor şi oboselii). De aceea doza, la care se permite conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor, se va stabili de către medicul dumneavoastră.
3. Cum să luaţi Egilok
Luaţi întotdeauna acest preparat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
Doza şi durata tratamentului va fi determinată ajustată în mod individual de medicul dumneavoastră, având în vedere starea dumneavoastră, vârsta şi alte maladii.
Mai jos sunt descrise dozele recomandate de preparat.
Tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială)
Doza iniţială recomandată este de 25-50 mg de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). La necesitate medicul dumneavoastră va creşte treptat doza zilnică până la 2 x 100 mg, sau poate adăuga un alt preparat hipotensiv.
Acuze legate de ingustarea arterelor coronariene (anginapectorală)
Doza iniţială recomandată este de 25-50 mg de două-trei ori pe zi. În funcţie de efectul terapeutic, medicul dumneavoastră va creşte treptat doza până la 2 x 100 mg, sau poate adăuga alt preparat antianginos.
După infarctul miocardic, ca terapie de întreţinere: doza uzuală recomandată este de 50-100 mg de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).
Aritmii: doza iniţială recomandată este de 25-50 mg de două-trei ori pe zi, dimineaţa (la amiază) şi seara. La necesitate medicul dumneavoastră va creşte treptat doza zilnică până la 2 x 100 mg, sau poate adăuga alt preparat antiaritmic.
Tratament adjuvant în funcţia crescută a glandei tiroide (hipertiroidism)
Doza zilnică uzuală recomandată este de 50 mg, de 3-4 ori pe zi (dimineaţa, la amiază şi seara (la necesitate şi înainte de somn)).
Tulburări cardiace funcţionale, însoţite de tahicardie
Doza zilnică uzuală recomandată este de 2 x 50 mg (dimineaţa şi seara); la necesitate doza poate fi crescută până la 2 x 100 mg.
Profilaxia acceselor de migrenă
Doza zilnică uzuală recomandată este de 2 x 50 mg (dimineaţa şi seara); la doza necesitate poate fi crescută până la 2 x 100 mg.
Grupe speciale de pacienţi
Nu este necesară ajustarea dozei în caz de afecţiuni renale.
În caz de tulburare severă a funcţiei hepatice poate fi necesară reducerea dozei de metoprolol.
La bolnavii vârstnici nu este necesară ajustarea dozei.
Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani
Preparatul nu se va administra la copii (lipseşte experienţa privind utilizarea metoprololui).
Mod de administrare
Comprimatele pot fi administrare indiferent de mese.
La necesitate comprimatul poate fi divizat în jumătate.
Dacă credeţi că efectul Egilok este prea puternic sau prea slab, discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Dacă luaţi mai mult Egilok decât trebuie, adresaţi-vă imediat la medic!
Dacă uitaţi să luaţi Egilok
Dacă uitaţi să luaţi Egilok luaţi cât mai curând posibil comprimatul omis. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, nu dublaţi doza de Egilok, pentru a compensa doza omisă, deoarece dumneavoastră nu o să puteţi compensa doza omisă, dar puteţi creşte riscul dezvoltării supradozajului.
Medicul va informa cât timp trebuie să administraţi Egilok. Respectaţi recomandaţiile medicului.
Dacă încetaţi să utilizaţi Egilok
Nu întrerupeţi brusc tratamentul cu Egilok. Întreruperea administrării preparatului se va efectua treptat, în câteva etape, şi numai la indicaţia şi sub controlul medicului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare privind administrarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile
Ca şi alte medicamentele, acest preparat poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă observaţi apariţia uneia sau a mai multor reacţii descrise mai jos, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
Senzaţie de oboseală
Frecvente (care afectează 1-10 din 100 pacienţi)
Ameţeli, cefalee, bradicardie (încetinirea ritmului cardiac), hipotensiune arterială ortostatică (scăderea tensiunii arteriale, atunci când schimbaţi poziţia orizontală în poziţia pe şezut sau în picioare), care este însoţită de vertij (foarte rar sincopă), extremităţi reci (picioare sau mâini), greaţă, dureri abdominale, diaree, constipaţie, dispnee (dificultăţi de respiraţie la efort), palpitaţii.
Mai puţin frecvente (care afectează 1-10 din 1000 pacienţi)
Senzaţie de arsură, înţepături şi amorţeli, spasme musculare, agravarea simptomelor de insuficienţă cardiacă (senzaţie de lipsă de aer, oboseala, sau umflarea articulaţiilor / gleznelor), modificări neînsemnate pe ECG, care nu influenţează activitatea inimii, tumefiere, dureri în cutia toracică, depresie, tulburări de concentrare a atenţiei, somnolenţă, insomnie (dificultăţi la adormire), coşmaruri nocturne, erupţii cutanate, senzaţie de constricţie a căilor respiratorii, vărsături, transpiraţie crescută, creştere în greutate.
Rare (care afectează 1-10 din 10000 pacienţi)
Manifestări de tulburare a conducerii cardiace pe ECG, contracţii neregulate ale inimii, nervozitate, agitaţie, tulburări ale funcţiei hepatice bazate pe probe de laborator, căderea părului, guturai din cauza reacţiei alergice, tulburări de vedere, ochi uscaţi (trebuie de avut în vedere la persoanele care poartă lentile de contact) şi/sau inflamaţie a ochilor, conjunctivită (inflamaţie a mucoasei ochiului), gură uscată, lăcrimare / înroşirea ochilor din cauza unei reacţii alergice, impotenţă / disfuncţie sexuală.
Foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi)
La pacienţii cu tulburări severe circulatorii - înrăutăţirea circulaţiei la nivelul membrelor, dureri articulare, tulburări de memorie, confuzie mintală, halucinaţii, reacţii cutanate provocate de creşterea sensibilităţii la lumină, psoriazis progresiv, tinitus, tulburări ale gustului, modificări ale hemoleucogramei (reducere a numărului de plachete sanguine în sânge).
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: www.amed.md sau e-mail:farmacovigilenta@amed.md
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează Egilok
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi acest medicament dacă aţi observat semne evidente de înrăutăţire a calităţii lui.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Egilok comprimate
Substanţa activă:
Fiecare comprimat conţine tartrat de metoprolol 25 mg, 50 mg, 100 mg.
Excipienţi: stearat de magneziu, polividonă (K-90), dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidonglicolat de sodiu (tip A), celuloză microcristalină.
Cum arată Egilok şi conţinutul ambalajului:
Comprimate 25 mg
Comprimate de culoare albă sau aproape albă, rotunde, biconvexe, cu o linie de divizare cruciformă şi teşitură dublă („dublu snep") pe una din părţi şi cu gravarea literei E stilizate şi cifra „435" pe altă parte, fără sau practic fără miros.
Cu ajutorul liniei de divizare comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Comprimate 50 mg
Comprimate de culoare albă sau aproape albă, rotunde, biconvexe, cu incizie pe una din părţi şi cu gravarea literei E stilizate şi cifra „434" pe altă parte, fără sau practic fără miros.
Cu ajutorul inciziei comprimatele pot fi divizate în două doze egale.
Comprimate 100 mg
Comprimate de culoare albă sau aproape albă, rotunde, biconvexe, cu margini teşite, cu incizie pe una din părţi şi cu gravarea literei E stilizate şi cifra „432" pe altă parte, fără sau practic fără miros.
Cu ajutorul inciziei comprimatele pot fi divizate în două doze egale.
Ambalaj
Câte 30 comprimate (Egilok 100 mg) în flacon. Câte 60 comprimate (Egilok 25 mg şi Egilok 50 mg) în flacon. Câte 1 flacon împreună cu prospectul în cutie de carton.
Deţinătorul certificatului de înregistrare şi fabricantul Deţinătorul certificatului de inregistrare
Egis Pharmaceuticals PLC
H-1106 Budapesta, Keresztúri út 30-38.
Ungaria
Fabricant
Egis Pharmaceuticals PLC
H-9900 Körmend, Mátyás király út 65.
Ungaria
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Producător Egis Pharmaceuticals PLC
  • Article 15221
  • Țara producător Ungaria
  • Cod medicament 0100450376
Adăugat