Coșul este gol. Adăugați un produs

Tisercin 25mg/ml sol.inj. N5x2(!)

1. Ce este Tisercin soluţie injectabilă şi pentru ce se utilizează
Tisercin este un medicament cu acţiune asupra sistemul nervos central, care se utilizează pentru tratamentul stărilor psihotice acute, însoţite de agitaţie (fizică şi psihică), de asemenea a psihozelor cronice (schizofrenie, halucinaţii cronice).
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Tisercin soluţie injectabilă Nu utilizaţi Tisercin soluţie injectabilă:
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la levomepromazină (substanţa activă a
preparatului Tisercin ) sau la oricare dintre celelalte componente ale preparatului (vezi pct.8);
• dacă aţi avut alergie la medicamentele cu acţiune similară (clorpromazină, tioridazină, flufenazină, pipotiazină, trifluoperazină) sau aţi avut fotosensibilitate;
• dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;
• dacă luaţi în acelaşi timp medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale;
• dacă luaţi inhibitori MAO (monoaminooxidază) - medicamente care îmbunătăţesc dispoziţia;
• dacă luaţi alte medicamente care cauzeaza inhibarea sistemului nervos central (alcool, anestezice generale, hipnotice);
• dacă aveţi glaucom cu unghi închis;
• dacă aveţi urinare dificilă;
• dacă suferiţi de boala Parkinson, scleroza multiplă (o boală a sistemului nervos
central), miastenia gravis (slăbiciune musculară anormală) sau paralizie a jumătăţii corpului;
• dacă aveţi boli de inimă, insuficienţă cardiacă;
• dacă aveţi tulburare severă a funcţiei renale sau hepatice;
• dacă aveţi o hipotensiune semnificativă clinic (tensiune arterială scăzută);
• dacă aveţi o boală a organelor hematopoietice;
• dacă suferiţi de tulburări metabolice ale porfirinei;
• medicamentul este contraindicat la copiii cu vârsta sub 12 ani.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Tisercin soluţie injectabilă, consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile sau aveţi bolile de mai jos, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece utilizarea preparatului Tisercin soluţie injectabilă în aceste cazuri necesită control medical minuţios:
- Pentru a evita dezvoltarea complicaţiilor severe posibile - dacă suferiţi sau aţi suferit în trecut de boli cardiovasculare (tensiune arterială scăzută, tulburari de ritm cardiac, tulburări circulatorii), sau dacă sunteţi vârstnic (peste 65 ani). S-a raportat o usoară crestere a mortalităţii la pacienţii vârstnici cu dementă trataţi cu medicamente antipsihotice, comparativ cu pacienţii, care nu au primit un astfel de tratament.
- Dacă aveţi diabet zaharat, deoarece Tisercin reduce eficacitatea medicamente antidiabetice, ca rezultat nivelul de zahăr din sânge poate creşte. De aceea, la începutul şi la sfârşitul tratamentului este necesar un control minuţios al nivelului de zahar din sânge.
- Dacă aveţi epilepsie.
- Dacă suferiţi de alte boli ale sistemului nervos central, deoarece Tisercin poate influenţa, de asemenea, simptomele acestor boli, sau puteţi deveni mai sensibili la anumite efecte secundare.
- Dacă aveţi tulburare a funcţiei renale sau hepatice.
- Dacă dumneavoastră sau altcineva din familia dumneavoastră are antecedente de cheaguri de
sânge, pentru că medicamentul ca levomepromazina a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge.
- Dacă medicul dumneavoastră a spus că la dumneavoastră poate să se dezvolte un accident vascular cerebral.
- Dacă aveţi diabet zaharat sau medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi risc de a face diabet zaharat; trebuie să efectuaţi analize de sânge periodice pentru zahăr.
În cazul dezvoltării reacţiilor alergice (umflarea buzelor, gurii sau gâtului, care determină
dificultăţi de respiraţie sau la înghiţire, mâncărime severă):
- Opriţi imediat tratamentul cu Tisercin .
- Pentru a evita hipotensiunea ortostatică (scăderea bruscă a tensiunii la ridicare în picoare) pacientul trebuie să stea culcat jumătate de oră după prima doză. Dacă frecvent apar ameţeli după administrarea preparatului, se recomandă de respectat regim de pat după fiecare doză.
- Pacienţii vârstnici (peste 65 ani) sunt mai presdispuşi la reacţii adverse a preparatului Tisercin , de aceea se recomandă iniţierea tratamentului cu doze mici şi creşterea treptată a dozelor.
- În cazul dezvoltării inexplicabile de alte cauze a febrei, mai ales dacă este însoţită de alte simptome (rigiditate musculară, spasme musculare, insuficienţă a sistemului nervos autonom, creşterea frecvenţei cardiace, tulburări ale ritmului cardiac, fluctuaţiile tensiunii arteriale, transpiraţie excesivă), modificări rapide ale funcţiilor vital-importante, în tulburarea conştienţei cu excitaţie semnificativă, care poate duce la comă, ar trebui să fie întrerupt tratamentul cu acest medicament.
La creşterea temperaturii corpului adresaţi-vă imediat la medic!
Până la începerea şi în timpul tratamentului cu Tisercin se recomandă monitorizarea sistematică următorilor indici:
• tensiunea arterială (în special dacă aceasta este scăzută sau variază);
• funcţia hepatică (în special, la pacienţii cu maladii hepatice);
• analiza calitativă (formula) de sânge (în caz de febră şi dureri în gât, înainte şi în timpul tratamentului);
• ECG (în maladii cardiovasculare şi la pacienţii vârstnici (vârsta peste 65 ani)).
• Nivelul de potasiu în sânge.
Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani
Tisercin soluţie injectabilă este contraindicat copiilor cu vârsta sub12 ani. Există doar date limitate privind utilizarea preparatului Tisercin soluţie injectabilă la copii şi adolescenţi.
Tisercin soluţie injectabilă împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Dacă în timpul tratamentului cu Tisercin sau în termen de o lună de la anularea acestuia, începeţi să luaţi alte medicamente (în special medicamente care acţionează asupra sistemului nervos central), informaţi medicul dumneavoastră.
Tisercin nu trebuie luat cu următoarele preparate:
- antihipertensive - medicamente folosite pentru scăderea tensiunii arteriale;
- unele inhibitorii MAO (antidepresive).
Preparatul Tisercin se va administra cu precauţie în combinaţie cu următoarele preparate (se administrează pe baza deciziei medicului):
- remedii cu acţiune asupra sistemului nervos central (analgezice narcotice, anestezice generale, antidepresive, antiepileptice, amfetamine);
- levodopa;
- medicamente antidiabetice pentru administrare orală;
- preparate pentru reglare a ritmului cardiac;
- antibioticele macrolide;
- medicamente antifungice;
- preparate antihistaminice (utilizate în tratamentul alergiilor);
- dilevalol (medicamente care determină fotosensibilitate).
În cazurile de mai sus este necesar un control medical minuţios, în unele cazuri - modificarea dozei preparatului.
Altele:
- administrarea concomitentă cu vitamina C reduce deficitul de această vitamină, asociată cu utilizarea medicamentului Tisercin ;
- desferioxamină (pentru tratamentul intoxicaţiilor cu medicamente care conţin fier);
- în cazul supradozării cu antipsihotice nu trebuie folosită adrenalina (epinefrina).
Utilizarea Tisercin soluţie injectabilă cu alimente, băuturi şi alcool
Consumul de alcool în timpul tratamentului şi până la dispariţia efectelor medicamentului (timp de 4-5 zile după întreruperea administrării medicamentului Tisercin ) este strict interzisă!
Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, informaţi medicul sau farmacistul până la iniţierea administrării preparatului.
Sarcina
Preparatul se administrează în sarcină numai la indicaţia medicului şi doar în cazul când beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte orice risc potenţial pentru făt.
Următoarele simptome pot să apară la nou-născuţi ai căror mame au utilizat Tisercin în ultimul trimestru (ultimele trei luni de sarcină): tremurături, rigiditate musculară şi/sau slăbiciune, somnolenţă, agitaţie, probleme de respiraţie, dificultate în hrănire. În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome poate fi necesar să contactaţi medicul dumneavoastră!
Alăptarea
Levomepromazina se excretă în laptele matern. De aceea şi în lipsa studiilor controlate, este contraindicată administrarea preparatului perioada de alăptare. înainte de a lua orice medicament consultaţi medicul dumneavoastră.
Fertilitatea
Levomepromazina poate provoca o crestere a hormonului prolactină, care poate afecta fertilitatea la femei. Unele date indică o posibilă afectare a fertilităţii si la bărbaţi.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În perioada iniţială de tratament, în funcţie de particularităţile individuale ale pacientului, se interzice conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor cu risc înalt de accidentare. În continuare restricţiile se stabilesc în mod individual.
3. Cum să luaţi Tisercin soluţie injectabilă
Luaţi întotdeauna acest preparat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Preparatul Tisercin soluţie injectabilă se va administra numai la indicaţia medicului, în doza şi modul de administrare, recomandate de medic.
Tratamentul trebuie iniţiat cu doze mici, care ulterior pot fi crescute treptat în funcţie de toleranţa individuală a pacientului. După ameliorarea stării bolnavului, dozele se reduc treptat până la doze de întreţinere, stabilite în mod individual.
În psihoză se recomandă doza iniţială de 25-50 mg sub formă de 2 injecţii. La necesitate doza zilnică poate fi crescută până la 150-250 mg (în 2-3 prize sau injecţii). La atingerea efectului scontat doza trebuie ajustată până la doza de întreţinere.
Dacă luaţi mai mult Tisercin soluţie injectabilă decât trebuie (supradozaj)
Este puţin probabil ca medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă va administra o doză prea mare de medicament.
În caz de supradozaj poate scădea tensiunea arterială, creşterea temperatura corpului, să se dezvolte tulburari ale conductibilităţii în muschiului inimii, tulburăr ale ritmului inimii, rigiditate musculară, crampe musculare, confuzie mintală, excitarea sistemului nervos central (accese convulsive) şi sindromul neuroleptic malign (o reacţie severă, însoţită de febră, rigiditate musculară, confuzie mintală, transpiraţie excesivă, şi tulburări ale inimii).
Dacă încetaţi să luaţi Tisercin soluţie injectabilă
Nu întrerupeţi tratamentul fără permisiunea unui medic cu preparatul Tisercin soluţie injectabilă, chiar dacă vă simţiţi mai bine, cu excepţia cazurilor de reacţii adverse severe, care justifică sistarea acestui preparat.
La sistarea preparatului, se recomandă reducerea treptată a dozei, deoarece la întreruperea bruscă a preparatului pot să se dezvolte simptome de psihoză, nelinişte, intensificarea simptomelor de anxietate, insomnie, greaţă, vărsături, dureri de cap, tremurături, transpiraţie, creşterea frecvenţei pulsului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile
Ca şi alte medicamente, acest preparat poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. De regulă, reacţiile adverse în tratamentul cu acest medicament sunt nesemnificative şi sunt tranzitorii, ulterior în timpul tratamentului de regulă dispar şi nu necesită întreruperea preparatului.
Reacţiile adverse sunt prezentate conform clasificării MedDRA pe aparate, sisteme şi organe. Lipsesc date privind frecvenţa reacţiilor adverse.
Tulburări hematologice şi limfatice
Pancitopenie (scăderea numărului tuturor tipurulor de celule sanguine), agranulocitoză (o reducere semnificativă a numărului de celule albe din sânge, ce predispun la boli infecţioase), leucopenie (scaderea numărului de celule albe din sânge), trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite din sânge), eozinofilie (creşterea numărului de un anumit tip de celule albe din sânge).
Tulburări ale sistemului imunitar
Reacţii anafilactoide (reacţii alergice însoţite de probleme grave respiratorii sau ameţeli), edem laringian, al gleznelor, picioarelor, degetelor de la picioare, crize de astm.
Tulburări endocrine
La unii pacienţi, care administrează timp îndelungat fenotiazine (substanţa activă a preparatelor cu efect similar), sunt descrise cazuri de adenom benign hipofizar, însă pentru a stabili legătura cauzală cu aceste preparate sunt necesare studii suplimentare.
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Scăderea greutăţii corporale, deficit de vitamine, intoleranţa glucozei, creşterea nivelului de zahar în sânge, micsorarea nivelului de sodiu în sânge, modificarea secreţiei de hormon antidiuretic. Tulburări psihice
Reactivarea simptomelor psihice, catatonie (tulburări de mişcare), confuzie mintală, tulburarea orientării în timp şi spaţiu, halucinaţii vizuale, vorbire neclară, somnolenţă.
Tulburări ale sistemului nervos
Accese epileptice, creşterea tensiunii intracraniene, simptome extrapiramidale (rigid itate musculară, spasme musculare, mişcări involuntare), sindromul de sevraj, confuzie mintală, delir, convulsii.
Tulburări oculare
Depuneri corneene şi pe cristalin, modificarea ale retinei (retinopatia pigmentară)
Tulburări cardiace
Semne tulburărilor de conducere cardiacă pe ECG, aritmie cardiaca, creşterea frecvenţei cardiace, în unele cazuri - moartea subită.
Tulburări vasculare
Cel mai frecvent şi esenţial efect advers este hipotensiunea arterială ortostatică (însoţită de slăbiciuni, vertij, lipotimie). Formarea de cheaguri de sânge în vene, în special la nivelul membrelor inferioare (cu următoarele simptome posibile:umflarea, sensibilitate şi roşeaţă a membrelor inferioare), care pot fi transportate cu sânge la plămâni, cauzand dureri în piept şi dificultăţi de respiraţie.
Insolaţia în condiţii climaterice umede, temperaturi ridicate.
Dacă aţi dezvoltat oricare dintre simptomele de mai sus, adresaţi-vă imediat la medic pentru ajutor! Tulburări gastrointestinale
Greaţă, vomă, constipaţie severă până la ileus paralitic, disconfort abdominal, gură uscată, inflamaţie severă a intestinului cu sfârşit letal.
Tulburări hepatobiliare
Afectare hepatică (icter, stază biliară).
Inflamaţie severă a pielii cu cu descuamarea pielii, urticarie, eritem, fotosensibilitate, pigmentare crescută a pielii.
Tulburări renale şi ale căilor urinare Modificări a culorii urinei, dereglări de micţiune.
Condiţii în legătură cu sarcina, perioada puerperală şi perinatală Sindrom de sevraj la nou-născut.
Tulburări ale organele de reproducere şi sânului
Galactoree(scurgere spontană de lapte), tulburari ale ciclului menstrual, în unele cazuri - contracţii uterine, priapism (erecţii dureroase prelungite anormale).
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Sindrom neuroleptic malign (o reacţie severă, însoţită de febră ridicată, rigiditate musculară, confuzie mintală, transpiraţie crescută, tulburări ale funcţiei cardiace), creşterea temperaturii corpului (febră de origine necunoscută), astenie.
A fost raportată o uşoară creştere a mortalităţii la pacienţii vârstnici cu demenţă, trataţi cu medicamente antipsihotice, în comparatie cu cei care nu au primit un astfel de tratament. Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi
raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: www.amed.md sau e-mail: farmacovigilenta@amed.md
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează Tisercin soluţie injectabilă
A se păstra la loc ferit de lumină, la temperaturi sub 25°C.
A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor!
Nu utilizaţi Tisercin soluţie injectabilă în caz de semne vizibile de deteriorare a calităţii lor (de exemplu, modifcarea culorii soluţiei).
Perioada de valabilitate este indicată pe ambalaj.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii Ce conţine Tisercin soluţie injectabilă
Fiecarae fiolă de 1 ml soluţie injectabilă conţine: substanţa activă: levomepromazină 25 mg. Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, monotioglicerol, clorură de sodiu, apă pentru preparate injectabile.
Cum arată Tisercin soluţie injectabilă şi conţinutul ambalajului:
Soluţie injectabilă
Lichid incolor sau aproape incolor, transparent cu miros specific.
Ambalai:
Soluţie injectabilă în fiole de sticlă incoloră cu volum de 1 ml în fiole. Câte 5 fiole în blister, câte 2 blistere împreună cu prospectul în cutie de carton.
Deţinătorul certificatului de înregistrare şi fabricantul Deţinătorul certificatului de înregistrare
Egis Pharmaceuticals PLC
H-1106 Budapesta, Keresztúri út 30-38.
Ungaria

Fabricantul
Egis Pharmaceuticals PLC
H-1165 Budapesta, Bökényföldi út 118-120.
Ungaria
Vezi descrierea completă

Specificații principale

  • Producator Medicamente
  • Article 12484
  • Producător Egis
  • Țara producător Egipt

Produse asemănătoare

Adăugat